Hyppää pääsisältöön

Disco Ensemblen uuden albumin työstö oli kuin hiihtäminen: ikävä mutta palkitseva suoritus

YleX:n Viikon albumina soi Disco Ensemblen Warriors.

Disco Ensemble // Kuva: Juhani Kenttämaa

Satakunnan kansainvälinen rock-ylpeys Disco Ensemble julkaisee viidennen albuminsa _Warriors_in perjantaina 21.9. Nimensä albumi on saanut työtelijään ja pitkälle venyneen tekoprosessiin mukaan soturihengestä.

- Bändissä oleminen on aina joukkuepeliä ja tietynlaista keskinäistä ja ulkopuolista taistelua. Se on sen verran erikoista elämää, että tulee väkisinkin ulkopuolinen tunne, joka on omiaan nostattamaan taisteluhenkeä, kertoo bändin laulaja Miikka Koivisto.

Warriorsin kannessa komeilee värikäs toteemipaalu, joka on väsätty Miikkan piirustusten pohjalta. Siinä komeilee neljä eläintä: pöllö, karhu, kala ja kissa. Eläimet kuvastavat nelikkoa, mutta eri eläimen viitta kiertää päivien ja tunnetilojen mukaan eri bändinjäsenillä jatkuvasti. Kala on basisti Lasse Lindforsin suosikki.

- Kala on kaikista epäagressiivisin noista ihan senkin takia, että se on asetettu toteemiin sivuprofiilissa. Selkeästi rauhallisin näistä neljästä.

Albumia alettiin tekemään jo yli vuosi sitten Disco Ensemblen treenikämpällä, jonka kaaoksesta päätettiin siirtyä oikeaan studioympäristöön, ja ottaa mukaan mm. Jenni Vartiaisen, Anna Puun, Asan ja Mariskan tuottajanakin tunnettu Jukka Immonen. Enimmäkseen iskelmäpoppia työstäneen miehen mukaantulo toi tervetullutta tuulahdusta neljän kontrollifriikin työtapoihin.

- Erilaiset lähtökohdat loivat molemminpuolista mielenkiintoa. Emme tarvineet mukaan mitään "bändijäbää", vaan tuottajan, jolla on selkeästi uudenlainen näkökulma tekemiseemme. Alkuun työtapojemme yhteensovittaminen vei aikaa, mutta lopputuloksesta tuli loistava. Jukka keskittyi kappalemateriaaliin siinä, missä me halusimme viilata yksityiskohtia. Tuottaja ei päästänyt meitä studioon, ennen kuin meillä oli tarpeeksi julkaisukelpoista materiaalia, Lasse ja Miikka kertovat pitkittyneestä prosessistaan.

Pitkän puurtamisen jälkeen olo on bändillä kuitenkin helpottunut ja onnellinen. Miikka kiteyttääkin koko koettelemuksen osuvaan vertaukseen:

- Albumin tekeminen on kuin pitkä rasittava hiihtolenkki, johon on vain ryhdyttävä. On kaiken pakkasen pureman raaivoamisen arvoista nauttia olosta sen jälkeen takkatulen ääressä kuuman kaakaon kera. Sillä hetkellä voi vain olla tyytyväinen itseensä, että jaksoi käydä kunnialla sen taas läpi.

Kuuntele Lassen ja Miikan tarinointia Disco Ensemblen levystä

Lähteet: YleX Viikon albumi -haastattelu