Hyppää pääsisältöön

Eläköön Piilomaan Pikku Aasi

Lea Pennasen Piilomaan Pikku Aasi on klassinen satu hyvästä ja pahasta. Lähde Pikku Aasin, Korppu-koiran, Pikimustan kissan, Lasse Lämpän, Aasi Isaskarin ja monen muun eläinsankarin kanssa matkalle halki Piilomaan. Pienen aasinpojan kasvutarina valloittaa yleisönsä sukupolvesta riippumatta.

Piilomaa on paikka jossa asiat ovat hyvin. Maa, jossa aasit, kissat, koirat ja linnut elävät sulassa sovussa hyvän ja oikeudenmukaisen Aasiruhtinaan alamaisina.

Eräänä päivänä kaikki muuttuu. Ilkeä Muuli Mukkelis halajaa Piilomaan kruunua itselleen. Kettuvartionsa kanssa Mukkelis huumaa koko Piilomaan kansan laiskistusmehulla ja jäätelöllä. Aasiruhtinas vangitaan kaukaiselle saarelle kenenkään tietämättä. Herkuista laiskistuneet kansalaiset eivät lopulta itse edes tajua miten huonosti asiat ovat.

Piilomaa kaipaa kipeästi sankaria. Olisiko lähivuorilla asustavasta pienestä aasinpojasta sellaiseksi?

Piilomaan Pikku Aasi on ennen kaikkea kasvutarina. Mielikuvituksen rajoja koetteleva satu julkaistiin alun perin lasten kuvakirjana. Pikku Kakkosen yhteydessä aikanaan jo 1970-luvulla esitetty lastensarja todistaa, että tarinan voima välittyi myös televisioruudun kautta.

Kauniista kuvituksesta on vastannut niin kirjan kuin tv-sarjankin osalta Maija Karma.

Eläköön Pikku Aasi!

Ja mitä sitten tapahtui? Siitä kuulette ensi kerralla.

Yksi sarjan muistelluimmista elementeistä oli jaksot päättänyt kertoja Irma Tanskasen lausahdus: "Ja mitä sitten tapahtui? Siitä kuulette ensi kerralla."

Tietolaatikko

Tekijänoikeudellisista syistä Elävässä arkistossa voidaan julkaista jaksoista vain otteita. Sadun koho- ja käännekohdat on kuitenkin pyritty säilyttämään, jotta tarinan kokonaiskuva säilyisi.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto