Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Heinz makoisinta ketsuppien sokkotestissä

Ketsupit
Ketsupit Kuva: Yle ketsuppi

Kolme kovaa maisteli paremmuusjärjestykseen neljä tavallisinta päivittäistavarakaupoissa myytävää ketsuppia sekä yhden, erityisesti lapsille suunnatun luomumerkin. Ketsupit arvioitiin sokkotestinä.

Ketsupit olivat Felix, K-ryhmän Pirkka, Pikku Myyn Luomuketsuppi, S-ryhmän X-tra ja Heinz.

Naapurukset Vantaan Petaksesta Piia ja Aaro Aalberg sekä Juha Partanen kokoontuvat usein yhteisen aterian äärelle. Ketsuppia kaikki kolme käyttävät ahkerasti niin ruuanlaitossa kuin tiettyihin ruokiin kuten makaronilaatikkoon ja tietysti ranskalaisiin perunoihin.
- Ranskalaiset ilman ketsuppia olisi täysi katastrofi, Aaro Aalberg toteaakin.

Aarolla ei kuitenkaan ole selvää suosikkiketsuppia, toisin kuin Juhalla ja Piialla. Juha vannoo Pirkan nimeen, mutta X-tra ei maistu.
- Mulla on Feelixin ketsuppi tai sitten joku semmoinen maustettu, vähän pippurinen, Piia puolestaan kertoo suosikeistaan.

Testaajat Juha Partanen (vas.), Piia Aalberg ja Aaro Aalberg

Makutesti tehtiin ranskalaisilla ja makkaralla. Maun lisäksi arvioitiin myös koostumusta ja väriä. Ketsupit tuotiin pöytään yksi kerrallaan testaajien tietämättä, mikä merkki oli kyseessä. Piia ja Juha joutuivat kokemaan yllätyksiä suosikkiensa suhteen.

Felixin makeus miellytti, Pirkka petti

Testaajat olivat selvästi persoja makealle, joten Felixin makeus miellytti. Piia piti suosikkiaan kuitenkin hieman ”laihana”.

Seuraavana lautaselle lusikoidaan täplä Juhan suosikkia Pirkkaa. Se erottuu Felixistä selvästi tummempana. Aaron mielestä siinä maistuu tomaatti kuitenkin vielä vähemmän kuin Felixissä, vaikka se on myös koostumukseltaan paksumpaa. Juha maistelee pitkään.

- Tämä on vähän kirpeä, Juhan tuomio kuuluu lopulta. Hän kirjaa arviointipaperiinsa ”etikkainen, ohut”.

Piia sinetöi, että ketsuppi on liian etikkainen. Siitä puuttuu makeus. Juhan suosikki Pirkka ei siis maistunutkaan.

Pikku Myyn luomuketsuppi yllättää aitoudellaan…

Pikku Myy hemmottelee makunystyröitä. Piian mielestä etikan maku ei siinä tule pistävästi esiin. Juha tykkää sen makeudesta. Ketsuppi vaikuttaa kaikin puolin tasapainoiselta. Luomu näyttää maistuvan kaikille.

- Tässä nyt on vahva tomaatin maku niin kuin ketsupissa pitää olla, Aaro ylistää.

Pikku Myy viekottelee miehet tyystin. Täydet pisteet ropisevat niin Juhalta kuin Aarolta.

- Tämä ei ole myöskään litkumaista, Piia toteaa tyytyväisenä ketsupin koostumuksesta. Vaikka Piiakin pitää ketsuppia siihen astisista parhaana, hän himmailee vielä pisteiden kanssa.

…X-tra puolestaan epäaitoudellaan

Seuraava näyte, X-tra ei kirvoita ylistyssanoja. Päinvastoin. Testaajat tyrmäävät ketsupin täysin.
- Onko tämä edes ketsuppia? Tämä on ihan mietoa lötköä! Aaro puhisee.
- Maku on samanlainen kuin väri, haalea, esanssinen, Piia säestää.

Pisteet painuvat kakkosen pintaan.
- Jos maku puuttuu, niin silloin se puuttuu, Aaro toteaa.

Makueroja alkaa selvästi syntyä. Mutta vielä on viimeinen näyte maistamatta. Se yllättääkin testaajat.

Heinz vie kielen mennessään

Viimeinen näyte saattaa testaajat, varsinkin miehet, hämilleen. Väri näyttää heti hyvältä.
- Hetkinen… Puhutaanko taas ihan oikeasta ketsupista, Aaro maistelee huolella. Ketsuppi on kuin juuri tehtyä, raikasta.

Myös Piia on vaikuttunut. Hänen mielestään ketsuppi on testin paras.
- Tässä oli sitä paitsi mausteita.
Myös Juhan mielestä suola, sokeri ja etikka ovat hyvässä suhteessa. Testivoittaja on löytynyt! Mutta miehet ovat jo täydet pisteet antaneet. Pisteitä on siis rukattava uudelleen. Pikku Myy saa heiltä miinus-merkin ja Heinz plussan täysiin pisteisiin.

Makutestin tulokset

Merkki Pisteet (1-5) Kilohinta
Heinz 5 3,49 e/kg
Pikku Myyn luomu 4,6 6,89 e/kg
Felix 3,9 3,74 e/kg
Pirkka 3,7 2,07 e/kg
X-tra 2,4 1,25 e/kg

Heinz kiri siis nappaamaan maukkaimman ketsupin tittelin. Se on myös tuotteista suolaisin. Pikku Myyn luomuketsuppi maistui yllättäen aikuisillekin, kun taas X-tra ei maistunut ollenkaan. Liekö Pirkka flopannut sen takia, että siinä ei muista merkeistä poiketen ollut sokeria vaan makeuttajana pelkästään glukoosi-fruktoosisiirappia.

Kaikki testin ketsupit ovat myynnissä erikokoisissa pakkauksissa, joten niille laskettiin kilohinta. Tässä testissä paras maku irtosi keskihintaan.

Testin tuloksen myötä Juha joutui luopumaan omasta suosikistaan Pirkasta ja vaihtamaan sen Heinziin.
- Kyllä se nyt täytyy vaihtaa, on tuo nimittäin niin hyvää, oikeasti, Juha toteaa suosikkiinsa pettyneenä.

Tiina Lappalainen, Kuningaskuluttaja, Yle Tutkiva asia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.