Hyppää pääsisältöön

Kielletyn hedelmän näyttelijät kokeilivat lestadiolaiselämää

Voimalan keskustelunaiheena ovat Dome Karukosken elokuvan "Kielletyn hedelmän" teemat.

Tietolaatikko

Kielletty hedelmä (2009) kertoo kahden vanhoillislestadiolaisen tytön kasvutarinan. Tytöt lähtevät kesäksi Helsinkiin katsomaan maailmaa lestadiolaisyhteisön ulkopuolella. Siihen maailmaan kuuluvat pojat, alkoholi ja elokuvat. Elokuvan on ohjannut Dome Karukoski, käsikirjoittanut Aleksi Bardy ja pääosia näyttelevät Marjut Maristo, Amanda Pilke, Joel Mäkinen ja Jarkko Niemi.

Nuoret näyttelijät Amanda Pilke sekä Joel Mäkinen, kertovat Voimalassa, miten elokuva vanhoillislestadiolaisuudesta vaikutti heihin. Pilke näytteli Kielletyssä hedelmässä toista naispääosaa. Hän kertoi lestadiolaistyttö Marian roolin olleen haastava, sillä hänellä ei ollut kovin paljon tietoa lestadiolaisuudesta ennen rooliin ryhtymistä.

Elokuvan näyttelijät laitettiinkin kokeilemaan joitakin lestadiolaisuuden sääntöjä ja ohjenuoria muutamaksi kuukaudeksi. Pannassa olivat alkoholi, herkut, elokuvat, musiikki ja tv:n katselu. Miespääosan esittäjä Mäkinen tunnusti pärjänneensä hieman huonommin "lestadiolaisena", mutta Pilke kiitteli kokemuksen avartavuutta. Kokeilun myötä on vähentynyt myös turha television katseleminen, Pilke kertoo.

Näyttelijöiden lisäksi studiokeskustelussa ovat mukana myös ohjaaja Dome Karukoski, lestadiolainen koti-isä Lauri Hyry, kirjailija Riikka Pelo sekä sosiologi Ellen Tuomaala.

Luterilaisperheen kasvatti Karukoski kertoo ihailevansa vanhoillislestadiolaisten yhteisöllisyyttä – jotain, mitä häneltä itseltään jäi puuttumaan.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit