Hyppää pääsisältöön

Pelasta maailma

Eteläamerikkalaisen lapsi.
Eteläamerikkalaisen lapsi. Kuva: Rauli Virtanen/Yle. Eteläamerikkalaisen lapsi. Kuva: Rauli Virtanen/Yle. alkuperäiskansat,tytöt

Pelasta maailma on lyhytdokumenttisarja yläkoulun ja lukion kansainvälisyyskasvatuksen ja uskonnon opetukseen. Suomalaisnuoret tutustuvat guatemalalaisten elämään.

Suomalaiset nuoret Janne Koivisto,16, ja Johanna Maliniemi, 21, tutustuvat Guatemalan alkuperäiskansojen elämään ja kehitysyhteistyöhön. He kulkevat Kirkon Ulkomaanavun tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa tutustumassa erityisesti alkuperäiskansan ruokaturvan, toimeentulon ja oikeuksien puolesta tehtävään työhön.

1. Toipuminen sodan kokemuksista

Lyhytohjelmassa opintomatkalaiset Janne ja Johanna tutustuvat guatemalalaisten elämään, pienyrittäjä Tomasa Chubin toipumiseen sodan  kokemuksista ja kehitysyhteistyöhön, jonka avulla tuetaan syrjinnästä ja sodasta kärsineiden ihmisten eheytymistä sekä alkuperäisväestön oikeuksien toteutumista Guatemalassa.

2. Viljelykoulutuksella parempi toimeentulo

Ohjelmassa Janne ja Johanna tutustuvat maanviljelijä Amalia Mo Lucin perheen toimeentulon kehittymiseen. Alueella monet Mayat ovat myyneet maansa  monikansalliselle yritykselle, mutta se ei ole ratkaissut heidän ongelmiaan. Amalian perhe ei ole suostunut myymään maataan ja on saanut tuen avulla viljelmänsä kukoistamaan. Kehitysyhteistyöjärjestöt tukevat alueen pienviljelijöitä toimeentulonsa parantamiseksi.

3. Kylätyöntekijän matkassa

Ohjelmassa Janne ja Johanna seuraavat kylätyöntekijä Marcela Caal Hubia alkuperäiskansojen asuttamissa kylissä Altavera Pazin alueella Guatemalassa. Marcela työskentelee alkuperäisväestön oikeuksien toteutumisen puolesta.

4. Maissipellolla Nimla Sac´halin kylässä

Opintomatkalaiset Janne ja Johanna seuraavat Nimla Sac'halin kylän maaoikeuskiistaa ja taistelua kyläläisten oikeuksiensa toteutumisen puolesta.

Perustuu ohjelmaan: Pelasta maailma Tuottaja: Kirkon ulkomaanapu

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.