Hyppää pääsisältöön

Pelasta maailma

Eteläamerikkalaisen lapsi.
Eteläamerikkalaisen lapsi. Kuva: Rauli Virtanen/Yle. Eteläamerikkalaisen lapsi. Kuva: Rauli Virtanen/Yle. alkuperäiskansat,tytöt

Pelasta maailma on lyhytdokumenttisarja yläkoulun ja lukion kansainvälisyyskasvatuksen ja uskonnon opetukseen. Suomalaisnuoret tutustuvat guatemalalaisten elämään.

Suomalaiset nuoret Janne Koivisto,16, ja Johanna Maliniemi, 21, tutustuvat Guatemalan alkuperäiskansojen elämään ja kehitysyhteistyöhön. He kulkevat Kirkon Ulkomaanavun tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa tutustumassa erityisesti alkuperäiskansan ruokaturvan, toimeentulon ja oikeuksien puolesta tehtävään työhön.

1. Toipuminen sodan kokemuksista

Lyhytohjelmassa opintomatkalaiset Janne ja Johanna tutustuvat guatemalalaisten elämään, pienyrittäjä Tomasa Chubin toipumiseen sodan  kokemuksista ja kehitysyhteistyöhön, jonka avulla tuetaan syrjinnästä ja sodasta kärsineiden ihmisten eheytymistä sekä alkuperäisväestön oikeuksien toteutumista Guatemalassa.

2. Viljelykoulutuksella parempi toimeentulo

Ohjelmassa Janne ja Johanna tutustuvat maanviljelijä Amalia Mo Lucin perheen toimeentulon kehittymiseen. Alueella monet Mayat ovat myyneet maansa  monikansalliselle yritykselle, mutta se ei ole ratkaissut heidän ongelmiaan. Amalian perhe ei ole suostunut myymään maataan ja on saanut tuen avulla viljelmänsä kukoistamaan. Kehitysyhteistyöjärjestöt tukevat alueen pienviljelijöitä toimeentulonsa parantamiseksi.

3. Kylätyöntekijän matkassa

Ohjelmassa Janne ja Johanna seuraavat kylätyöntekijä Marcela Caal Hubia alkuperäiskansojen asuttamissa kylissä Altavera Pazin alueella Guatemalassa. Marcela työskentelee alkuperäisväestön oikeuksien toteutumisen puolesta.

4. Maissipellolla Nimla Sac´halin kylässä

Opintomatkalaiset Janne ja Johanna seuraavat Nimla Sac'halin kylän maaoikeuskiistaa ja taistelua kyläläisten oikeuksiensa toteutumisen puolesta.

Perustuu ohjelmaan: Pelasta maailma Tuottaja: Kirkon ulkomaanapu

Ihminen ja yhteiskunta

 • Mihin veroeurosi menevät? Palvelujen todelliset hintalaput yllättävät

  Julkisen palvelun hinta ei kerro todellisista kustannuksista

  Veroista purnataan, mutta mitä niillä saa? Oppilaan vuosi peruskoulussa maksaa yhteiskunnalle n. 9000 euroa, oppilaalle oppi on ilmaista. Keräsimme esimerkkejä koulutuksen, terveydenhuollon ja päivähoidon todellisista hinnoista. Koulutuksen maksaa yhteiskunta Suomessa opiskeleminen on aina korkeakouluun asti ilmaista - opiskelijalle.

 • Pitkä sähkökatko saisi yhteiskunnan polvilleen 48 tunnissa - tiedätkö miten varautua?

  48 tunnissa sähkökatkos lamaannuttaisi arkielämän.

  Suomi toimii nykyään täysin sähkön varassa. Lyhyetkin sähkökatkot hankaloittavat elämää, mutta jo 48 tunnissa hankaluudet muuttuvat vakaviksi ongelmiksi: veden tulo lakkaa, ruoat pilaantuvat, pakkasella kotien lämpötila laskee. Nykyisten suositusten mukaan ihmisten kannattaisi varautua ns. kotivaralla selviytymään 72 tunnin ajan.

 • Miksi demokratia?

  10 kysymystä, miksi demokratia on tärkeää.

  Kuka hallitsee maailmaa? Onko hyviä diktaattoreita olemassa? Voiko terrorismi tuhota demokratian? Julkkikset, poliitikot ja tavikset eri puolilla maailmaa vastaavat kymmeneen demokratiaa koskevaan kysymykseen.

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

  Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

  Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä? Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä!

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Suomen historia Virtasten silmin – näin köyhästä maatalousmaasta tuli moderni hyvinvointivaltio

  20 min video Suomen valtion kehityksestä 8 eri kielellä.

  Videoissa kerrotaan Suomen kehitys hyvinvointivaltioksi kahdeksalla eri kielellä: selkosuomi, arabia, englanti, farsi, kurdi (sorani), somali, thai ja venäjä. Emilia Virtanen on 2000-luvun koulutettu ja kansainvälinen suomalainen, mutta hänen isoisänsä isoisä Kustaa Virtanen eli hyvin erilaisissa oloissa köyhänä torpparina 1900-luvun alussa.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?