Hyppää pääsisältöön

Villa Maireassa luonto, taide ja ihminen ovat sopusoinnussa

Villa Mairea on arkkitehti Alvar Aallon ystävilleen Harry ja Maire Gullichsenille suunnittelema yksityiskoti ja edustusasunto. Modernismia edustavaa rakennusta pidetään Aallon tunnetuimpiin töihin kuuluvana. Dokumentissa nähdään Aallon suunnittelun yksityiskohtia, huonekaluja ja taideteoksia, joita Villa Maireassa on useilta eri taiteilijoilta.

Maire Gullichsen kertoo Aino ja Alvar Aallosta ja Artekin perustamisesta. Ohjelma on kuvattu Aallon suunnittelemassa Villa Maireassa, joka valmistui vuonna 1939. Maire ja Harry Gullichsen olivat tutustuneet 1930-luvulla arkkitehti Alvar Aaltoon ja tämän puolisoon Ainoon. Perheen kasvaessa Gullichseneilla oli tarvetta kodille, jossa yhdistyisivät käytännöllisyys ja edustustilan tuntu sekä taidekokelmien esittelyyn sopiva tila.

"Kukaan muu kuin Aalto ei olisi voinut rakentaa taloamme. Näkemyksemmehän olivat samat", toteaa Maire Gullichsen.

Aallon suunnittelutyön lähtökohtana oli filosofinen ajatus ihmisen, luonnon ja taiteen sopusointuisuudesta. Villa Mairea oli Aallolle myös arkkitehtooninen kokeilu, sillä hän sai työn tilaajilta vapaat kädet tehdä uusia ratkaisuja ja käyttää uusia materiaaleja, joita Aalto saattaisi hyödyntää myöhemmissä töissään.

Sisustuksen tuli olla yksinkertainen, miltei huomaamaton, jotta se sulautuisi arkkitehtuuriin ja ympäröivään luontoon. Kaikki huonekalut Villa Maireassa ovat Aino ja Alvar Aallon suunnittelemia, vaikkakin Gullichsen epäilee Aino Aallon osuuden olleen merkittävästi suurempi.

Aallon huonekalujen luova yksinkertaisuus oli hämmästyttänyt Maire Gullichsenia jo silloin, kun hän vieraili ensimmäisen kerran Aaltojen kotona. Juuri Aalto-tuolista syntyi ajatus saada moderneja, suomalaisia huonekaluja myyntiin ja eritoten ulkomaille, josta oli jo tullut lukuisia kyselyjä koskien Aallon suunnittelemaa tuolia. Ulkomainen kiinnostus suomalaiseen modernismiin antoi kipinän Artekin synnylle.

Kommentit