Hyppää pääsisältöön

Villa Maireassa luonto, taide ja ihminen ovat sopusoinnussa

Villa Mairea on arkkitehti Alvar Aallon ystävilleen Harry ja Maire Gullichsenille suunnittelema yksityiskoti ja edustusasunto. Modernismia edustavaa rakennusta pidetään Aallon tunnetuimpiin töihin kuuluvana.

Maire ja Harry Gullichsen olivat tutustuneet 30-luvulla arkkitehti Alvar Aaltoon ja tämän puolisoon Ainoon. Perheen kasvaessa Gullichseneilla oli tarvetta kodille, jossa yhdistyisivät käytännöllisyys ja edustustilan tuntu sekä taidekokelmien esittelyyn sopiva tila.

"Kukaan muu kuin Aalto ei olisi voinut rakentaa taloamme. Näkemyksemmehän olivat samat ", toteaa Maire Gullichsen.

Aallon suunnittelutyön lähtökohtana oli filosofinen ajatus ihmisen, luonnon ja taiteen sopusointuisuudesta. Villa Mairea oli Aallolle myös arkkitehtooninen kokeilu, sillä hän sai työn tilaajilta vapaat kädet tehdä uusia ratkaisuja ja käyttää uusia materiaaleja, joita Aalto saattaisi hyödyntää myöhemmissä töissään.

Sisustuksen tuli olla yksinkertainen, miltei huomaamaton, jotta se sulautuisi arkkitehtuuriin ja ympäröivään luontoon. Kaikki huonekalut Villa Maireassa ovat Aino ja Alvar Aallon suunnittelemia, vaikkakin Gullichsen epäilee Aino Aallon osuuden olleen merkittävästi suurempi.

Aallon huonekalujen luova yksinkertaisuus oli hämmästyttänyt Maire Gullichsenia jo silloin, kun hän vieraili ensimmäisen kerran Aaltojen kotona. Juuri Aalto-tuolista syntyi ajatus saada moderneja, suomalaisia huonekaluja myyntiin ja eritoten ulkomaille, josta oli jo tullut lukuisia kyselyjä koskien Aallon suunnittelemaa tuolia. Ulkomainen kiinnostus suomalaiseen modernismiin antoi kipinän Artekin synnylle.

Dokumentissa nähdään Aallon suunnittelun yksityiskohtia, huonekaluja ja taideteoksia, joita Villa Maireassa on useilta eri taiteilijoilta.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto