Hyppää pääsisältöön

Mediataitoja alkuopetukseen

Mediakasvatusta 0–3-luokkalaisille ja vähän vanhemmillekin.

Alussa oli tarina

Totta vai keksittyä? Median maailmassa kerrotaan faktan ja fiktion välissä liikkuvia tarinoita. Ohjelmassa läpivalaistaan television keinoja ja tarinan kerrontatapoja.

Juoni kertoo

Ohjelmassa kurkistetaan sähköisen median tekotapojen maailmaan. Tarinan henkilöt ja tapahtumat ratkaisevat katsojan kiinnostuksen, mutta miten toimiva juoni rakennetaan?

Kuva hallitsee

Kuvakerrontaa harjoiteltaessa on pohdittava mm. kuvakokoa, sommittelua ja liikettä kuvassa. Ohjelmassa läpivalaistaan television kuvallisia kerrontatapoja ja keinoja.

Äänen maailma

Puhe, musiikki ja äänitehosteet vaikuttavat televisiokuvan sisältöön. Studiovierailulla nähdään, kuinka radio-ohjelmaa tehdään ja miten äänimaailmaa rakennetaan.

Osa 5: Mediataju

Median maailmassa kannattaa rohkeasti epäillä ja yrittää opetella tunnistamaan median tarinoiden kerrontatapoja ja keinoja. Miltä saman tuotteen mainos näyttää mainonnan eri keinoja käyttäen?

Mediakompassin nettisivulle on kerätty toivottuja mediataitoihin liittyviä videoita ja mediakasvatusmateriaaleja vuosien varrelta. Mediakompassin mediataitoja kehittävää kokonaisuutta tuotettiin televisiossa ja verkossa vuosina 2005-2007. Mediakompassin avulla voi suunnistaa tiedon ja taidon poluilla mediakasvatuksen maastossa.
Tekijät

 • Vikasietotila: Näin saat nettisisällöt nopeasti talteen

  Nettilinkkien vikkelä tallentaminen vaatii oikeat välineet.

  Internet on tulvillaan kiinnostavaa luettavaa ja katsottavaa. Parhaiden linkkien, verkkotekstien ja videoiden poimiminen talteen vaatii kuitenkin oikeat välineet. Kaikkea kiinnostavaa verkkosisältöä on valitettavasti harvoin mahdollisuus lukea ja katsoa saman tien.

 • Vikasietotila: Vertailusivustojen vertailu kannattaa

  Netin vertailusivustot vaativat käyttäjältä kriittisyyttä

  Verkon hintavertailupalvelut antavat nopeasti kuvan tuotteiden ja palveluiden hinnoista. Käyttäjältä vertailusivustot vaativat kuitenkin kriittisyyttä. Verkon hintavertailupalvelut toimivat näppärästi ostopäätöksen tukena. Kirjoitat vain tuotteen vertailupalvelun hakuriville ja saat välittömästi puhelimen tai tietokoneen näytölle tuotelistan eri nettikauppojen hinnoilla varusteltuna.

 • Vikasietotila: Muunna tabletti tietokoneeksi helpoin vinkein

  Tabletti toimii myös kannettavana tietokoneena

  Taulutietokone eli tabletti suunniteltiin käytettäväksi tietokoneen rinnalla. Fiksusti varusteltuna tabletti voi kuitenkin kasvaa oikeaksi kannettavaksi tietokoneeksi. Tabletin arkiset hyödyt ovat selviä. Kädessä pideltävä, välittömästi käynnistyvä ruutu sopii hienosti kevyeen netin selailuun, sähköpostien ja kirjojen lukemiseen sekä tietysti pelaamiseen ja videoiden katseluun.

 • Vikasietotila: Tietokoneen tehokäyttäjäksi pienillä nikseillä

  Tietokoneen tehokäyttö ei ole vaikeaa

  Meistä kaikista voi tulla nopeasti tietokoneen tehokäyttäjiä noudattamalla kolmea yksinkertaista periaatetta: Opettele pikanäppäimet, käytä tekstintäydennystä ja automatisoi toistuvat, hankalat tehtävät. Pian olemme kaikki tehokäyttäjiä!

Media- ja digitaidot