Hyppää pääsisältöön

Suomessa toimi ennen kymmeniä tupakkatehtaita

Suomessa toimi 1900-luvulla kymmeniä tupakkatehtaita. Savukkeita, sikareita, purutupakkaa, piipputupakkaa ja nuuskaa toimitettiin ennen muuta kotimaiseen kulutukseen.

Filmiyhtiö Aho & Soldanin vuonna 1931 valmistuneessa, väliteksteillä varustetussa, mykässä filmissä esitellään tupakkatuotteiden valmistusta Strengbergin tehtaalla Pietarsaaressa.

Ennen tupakan ja nuuskan terveellisyyttä ylistettiin jopa mainonnassa. Esimerkiksi nuuskasta todettiin, että nuuska on tehokas lääke hammassärkyä, päänsärkyä, jäykkäkouristusta, kaatumatautia ja syöpää vastaan.

Suomen suurimpia tupakkatehtaita olivat Amer-Tupakka Tuusulassa, Rettig Oy Turussa ja Strengbergin tehdas Pietarsaaressa.

Strengbergin tehdas Pietarsaaressa oli 1900-luvun alussa Suomen ja Pohjoismaiden suurin tupakkatehdas, joka parhaimmillaan työllisti 1600 työntekijää.

Tehdas aloitti toimintansa jo 1700-luvun puolivälissä. Alkuvaiheessa raakatupakka tuotettiin Pietarsaaren ja lähialueen omilla tupakkaviljelmillä, mutta 1860-luvulla viljely lopetettiin useiden katovuosien seurauksena.

Strengbergin tehtaan kilpailijoita olivat 1900-luvun alussa mm. Virginian nuuskatehdas Tampereella ja Borgströmin tupakkatehdas Helsingin Kruunuhaassa, mutta molemmat joutuivat väistymään markkinoilta.

Pietarsaaren Strengbergin tehtaalla tuotettiin kuutta eri nuuskalaatua, kolmea nenänuuskaa ja kolmea suunuuskaa. Tehtaan tunnetuimpia tupakkamerkkejä olivat Saimaa ja Armiro.

Strengbergin tehdas siirtyi 1976 ensin Rettig Oy:n ja sittemmin ulkomaiseen omistukseen. Tehdas lakkautettiin vuonna 1998. Kokonaan kotimainen tupakkateollisuus päättyi 2000-luvun alkuvuosina.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit