Hyppää pääsisältöön

Islannin luonto lumosi Marjatta Isbergin

Marjatta Isberg ei enää noin 30 Islannissa eletyn vuoden jälkeen osannut kuvitella muuttavansa takaisin Suomeen. Mutta islantilaisten uskomat tarut piilokansalaisista eivät ole uponneet naiseen.

Tietolaatikko

Ulkosuomalaisen tarina -sarja alkoi TV2:lla 24.11.2002 ja päättyi 25.8.2011. Sarjassa vierailtiin ulkomaille pysyvästi muuttaneiden suomalaisten luona.

Islanti muuttui muutaman vuoden opiskelumaasta pysyväksi kotimaaksi, kun Marjatta Isberg perusti perheen islantilaisen miehen kanssa. Suomalaisuus on silti säilynyt. Isbergin molemmat tyttäret puhuvat suomea, ja vanhin tytär opettaa Isbergin pojanpojalle suomen kieltä.

Luonto Islannissa on tarunhohtoista; ei kai siis ole ihme, että islantilaiset uskovat myös taruun piilokansasta. Tarun mukaan piilokansalaiset eivät ole maahisia vaan he näyttävät tavallisilta, mutta rikkailta ihmisiltä. Piilokansa asuu kallioissa ja kivissä, eikä heitä saa suututtaa. Senpä takia jopa autoteitä on suunniteltu kiertämään kivikkoja, joita ei haluttu räjäyttää piilokansan takia. Isberg itse ei ole nähnyt piilokansaa eikä liiemmin usko sen olemassaoloon.

Islannista on tullut rakas, mutta maan kansalaisuutta Isberg ei ole hankkinut. Aikoinaan Isberg ajatteli, että voisi vielä muuttaa Suomeen takaisin, mutta ei usko enää viihtyvänsä kaukana merestä, tuntureista ja jäätiköistä.

Teksti: Sonja Fogelholm

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto