Hyppää pääsisältöön

Islannin luonto lumosi Marjatta Isbergin

Marjatta Isberg ei enää noin 30 Islannissa eletyn vuoden jälkeen osannut kuvitella muuttavansa takaisin Suomeen. Mutta islantilaisten uskomat tarut piilokansalaisista eivät ole uponneet naiseen.

Tietolaatikko

Ulkosuomalaisen tarina -sarja alkoi TV2:lla 24.11.2002 ja päättyi 25.8.2011. Sarjassa vierailtiin ulkomaille pysyvästi muuttaneiden suomalaisten luona.

Islanti muuttui muutaman vuoden opiskelumaasta pysyväksi kotimaaksi, kun Marjatta Isberg perusti perheen islantilaisen miehen kanssa. Suomalaisuus on silti säilynyt. Isbergin molemmat tyttäret puhuvat suomea, ja vanhin tytär opettaa Isbergin pojanpojalle suomen kieltä.

Luonto Islannissa on tarunhohtoista; ei kai siis ole ihme, että islantilaiset uskovat myös taruun piilokansasta. Tarun mukaan piilokansalaiset eivät ole maahisia vaan he näyttävät tavallisilta, mutta rikkailta ihmisiltä. Piilokansa asuu kallioissa ja kivissä, eikä heitä saa suututtaa. Senpä takia jopa autoteitä on suunniteltu kiertämään kivikkoja, joita ei haluttu räjäyttää piilokansan takia. Isberg itse ei ole nähnyt piilokansaa eikä liiemmin usko sen olemassaoloon.

Islannista on tullut rakas, mutta maan kansalaisuutta Isberg ei ole hankkinut. Aikoinaan Isberg ajatteli, että voisi vielä muuttaa Suomeen takaisin, mutta ei usko enää viihtyvänsä kaukana merestä, tuntureista ja jäätiköistä.

Teksti: Sonja Fogelholm

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto