Hyppää pääsisältöön

Pikkupojat leikkauspöydällä

ympärilekattu pikkupoika
ympärilekattu pikkupoika Kuva: Yle, Mot ympärileikkaus

Suomessa tehdään vuosittain useita satoja poikien rituaalisia ympärileikkauksia olosuhteissa, joista ei ole tarkkoja tietoja. Leikkauksessa pikkupojan esinahka poistetaan osittain tai kokonaan. Suomen lääkäriliitto ja sairaalat kieltäytyvät leikkauksista, joihin ei ole selvää lääketieteellistä perustaa.

Rituaalileikkauksia tehdään Suomessa kuitenkin julkisuudelta piilossa islaminuskoisten ja juutalaisten keskuudessa, missä se on osa jopa vuosituhansien uskonnollisia tai kulttuurisia perinteitä. Juutalaisella seurakunnalla on omia lääkärikoulutuksen saaneita ympärileikkaajia. Sen sijaan islamilaisella yhteisöllä tai kulttuurisin perustein leikkauksia tekevällä afrikkalaisväestöllä ei vakiintunutta lääkärikuntaa ole.

Suomessa on viime vuosina käsitelty oikeudessa useita tapauksia, jossa ammattitaidottomasti tehdyt leikkauksesta ovat aiheuttaneet lapselle ongelmia tai vammoja. Leikkaukset on usein tehty kotioloissa eikä lapsen vanhemmilla ole ollut tarkkaa tietoa ympärileikkaajan henkilöllisyydestä tai hänen pätevyydestään.

Oikeudessa on vedottu siihen, että kyse ei olisi pahoinpitelystä, koska tämä on ikäänkuin lääketieteellisesti oikeaoppisesti suoritettu

MOT kertoo oikeustapauksesta, jossa Suomeen muuttanut nigerialaissyntyinen isä leikkautti viiden kuukauden ikäisen poikansa vastoin pojan suomalaisen äidin nimenomaista vastustusta.

"Käräjäoikeuden päätös huomioi lapsen isän kotimaan kulttuurin. Mun poikani kotimaa on Suomi, hän on syntynyt Suomessa ja hän on vain ja ainoastaan Suomen kansalainen", ympärileikatun pojan äiti sanoo.

"Oikeudessa on vedottu siihen, että kyse ei olisi pahoinpitelystä, koska tämä on ikäänkuin lääketieteellisesti oikeaoppisesti suoritettu. Mun mielestä se ei ole niinkään tässä se olennainen juttu kuin se, että mun lapselta ihan konkreettisesti puuttuu ruumiinosa."

Rikoslain mukaan tyttöjen ympärileikkaus on rikos. Poikien rituaalisista ympärileikkauksista ei Suomessa ole minkäänlaisia säädöksiä. Lakihanke oli vireillä 2000-luvun alussa, mutta se kaatui lausuntokierroksen jälkeen. MOT:n tekemä eduskuntakysely osoittaa asian poliittisen arkaluontoisuuden.

Haastateltavat:

  • Jenna
  • Hikmet Ulus, lastenkirurgi, Kinderchirurgie Köln
  • Eeva Matsuuke, kv. terveystieteen maisteri, Sexpo-säätiö, EHJÄ-hanke
  • Anas Hajjar, puheenjohtaja, Suomen islamilainen yhdyskunta
  • Gideon Bolotowsky, puheenjohtaja, Juutalaisten seurakuntien keskusneuvosto
  • Jouko M. Nurminen, johtava kihlakunnansyyttäjä, Pirkanmaan syyttäjänvirasto
  • Harry Lindahl, lastenkirurgian dosentti, Helsingin yliopisto

Linkit: