Hyppää pääsisältöön

Vexi Salmi – lättähattu, iskelmäntekijä ja taiteen ystävä

Vexi Salmi (1942–2020) muistetaan ennen kaikkea Irwin Goodmanin aisaparina ja tuhansien iskelmätekstien kirjoittajana. Entinen katusälli on sittemmin tultu tuntemaan myös nykytaiteen keräilijänä. Punaisessa langassa hän muistelee, kuinka etsi suuria totuuksia päällään seisoen ja itämaisia uskontoja tutkien.

Elämän valttikortit, Ryysyranta, Surun pyyhit silmistäin, Katson sineen taivaan, Avaa sydämesi mulle, Kerrasta poikki, Vippaa mulle viitonen ja Raha ratkaisee – mikä yhdistää näitä suomalaisiskelmän klassikkoja? Vastaus on yksinkertainen: sanoittaja Vexi Salmi.

Vexi Salmi on iskelmäsanoittajana osin tee-se-itse-mies, mutta myös yksi viimeisiä Toivo "Topi" Kärjen sanoittajakoulun kasvatteja. Topi Kärki antoi käteen runousopin kirjan, ja Vexi luki sen. Käytäntö opetti loput ja – kiire. "Nämä hengentuotteet eivät ole syntyneet punaviinin voimalla aamuyön tunteina vaan työpaikalla keskellä päivää, kun on ollut jo kiire studioon", toteaa Salmi.

Yksi Kärjen ideoista, joita tämä päivittäin tarjoili kuukausipalkkaisille kirjoittajille, perustui puhemies Maon "punaiseen kirjaan". Siitä syntyi Markku Arolle laulu Anna kaikkien kukkien kukkia.

Elämän valttikortit syntyi, kun työpaikalla porukalla pohdittiin, kuka osaisi keksiä kaikkein synkimmän laulun. "Mä sanoin, että tehdään sellainen laulu, missä kuolee enemmän kuin kellään muulla ja missä kaikki menee eikä jäljelle jää mitään."

Vexi Salmi oli myös ensimmäisiä suomalaisia nuoria miehiä, jotka alkoivat kutsua itse itseään managereiksi. Manageroinnin kohteena oli Antti Hammarberg, jonka Suomen kansa oppi tuntemaan myöhemmin Irwin Goodmanina. "Tein itseni Irwinille tarpeelliseksi", Salmi kuvailee pitkän yhteistyön alkua.

Salmi näki Irwinin kanssa jo vuonna 1961 myös Beatlesit keikalla Saksassa, mutta tuomio oli tyly. "Kuunneltiin pari kolme minuuttia soittoa ja todettiin, että tää on täyttä paskaa." Lähtiessä nuoret miehet kehottivat vielä portsaria hankkimaan seuraavaksi kerraksi paremman bändin.

Ihmisenä Vexi Salmi on iskelmiään moniulotteisempi. Kiihkeimpien Irwin-vuosien jälkeen henkilökohtaisessa elämässä tapahtui paljon: avioero, vuodet yksinhuoltajana, oman levy-yhtiön konkurssi ja oman pojan huumekuolema. Entinen "katujätkä", joka uskoi viinaan ja vapauteen, alkoi kiinnostua itämaisista uskonnoista: joogasi, seisoi päällään ja ryhtyi kasvissyöjäksi ja alkoi etsiä tosissaan Suurta Totuutta.

Velkansa Salmi maksoi tekemällä lisää iskelmiä. Hän kuvaa itseään onnettaren ottolapseksi: "On annettu mahdollisuus lyödä päätä seinään, panna laastari otsaan ja jatkaa taas."

Teksti: YLE Asiaohjelmat ja Jukka Lindfors

Kommentit