Hyppää pääsisältöön

Vexi Salmi – lättähattu, iskelmäntekijä ja taiteen ystävä

Vexi Salmi muistetaan ennen kaikkea Irwin Goodmanin aisaparina ja tuhansien iskelmätekstien kirjoittajana. Entinen katusälli on sittemmin tultu tuntemaan myös nykytaiteen keräilijänä. Punaisessa langassa hän muistelee, kuinka etsi suuria totuuksia päällään seisoen ja itämaisia uskontoja tutkien.

Elämän valttikortit, Ryysyranta, Surun pyyhit silmistäin, Katson sineen taivaan, Avaa sydämesi mulle, Kerrasta poikki, Vippaa mulle viitonen ja Raha ratkaisee – mikä yhdistää näitä suomalaisiskelmän klassikkoja? Vastaus on yksinkertainen: sanoittaja Vexi Salmi.

Vexi Salmi on iskelmäsanoittajana osin tee-se-itse-mies, mutta myös yksi viimeisiä Toivo "Topi" Kärjen sanoittajakoulun kasvatteja. Topi Kärki antoi käteen runousopin kirjan, ja Vexi luki sen. Käytäntö opetti loput ja – kiire. "Nämä hengentuotteet eivät ole syntyneet punaviinin voimalla aamuyön tunteina vaan työpaikalla keskellä päivää, kun on ollut jo kiire studioon", toteaa Salmi.

Yksi Kärjen ideoista, joita tämä päivittäin tarjoili kuukausipalkkaisille kirjoittajille, perustui puhemies Maon "punaiseen kirjaan". Siitä syntyi Markku Arolle laulu Anna kaikkien kukkien kukkia.

Elämän valttikortit syntyi, kun työpaikalla porukalla pohdittiin, kuka osaisi keksiä kaikkein synkimmän laulun. "Mä sanoin, että tehdään sellainen laulu, missä kuolee enemmän kuin kellään muulla ja missä kaikki menee eikä jäljelle jää mitään."

Vexi Salmi oli myös ensimmäisiä suomalaisia nuoria miehiä, jotka alkoivat kutsua itse itseään managereiksi. Manageroinnin kohteena oli Antti Hammarberg, jonka Suomen kansa oppi tuntemaan myöhemmin Irwin Goodmanina. "Tein itseni Irwinille tarpeelliseksi", Salmi kuvailee pitkän yhteistyön alkua.

Salmi näki Irwinin kanssa jo vuonna 1961 myös Beatlesit keikalla Saksassa, mutta tuomio oli tyly. "Kuunneltiin pari kolme minuuttia soittoa ja todettiin, että tää on täyttä paskaa." Lähtiessä nuoret miehet kehottivat vielä portsaria hankkimaan seuraavaksi kerraksi paremman bändin.

Ihmisenä Vexi Salmi on iskelmiään moniulotteisempi. Kiihkeimpien Irwin-vuosien jälkeen henkilökohtaisessa elämässä tapahtui paljon: avioero, vuodet yksinhuoltajana, oman levy-yhtiön konkurssi ja oman pojan huumekuolema. Entinen "katujätkä", joka uskoi viinaan ja vapauteen, alkoi kiinnostua itämaisista uskonnoista: joogasi, seisoi päällään ja ryhtyi kasvissyöjäksi ja alkoi etsiä tosissaan Suurta Totuutta.

Velkansa Salmi maksoi tekemällä lisää iskelmiä. Hän kuvaa itseään onnettaren ottolapseksi: "On annettu mahdollisuus lyödä päätä seinään, panna laastari otsaan ja jatkaa taas."

Teksti: YLE Asiaohjelmat ja Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto