Hyppää pääsisältöön

Persoona peliin

joukkokuva ihmisistä
joukkokuva ihmisistä opettajat

Ongelmatilanne luokassa ei välttämättä ole oppilaan vika. Joskus myös opettajan voi olla syytä viilata vuorovaikutustaitojaan.

Persoona peliin -sarjassa kuudesta opettajasta koostuva tiimi laitetaan tunnekouluun petraamaan vuorovaikutustaitojaan. Sarja tarjoaa niin opettajille kuin muillekin katsojille eväitä omien tunteiden hallintaan, toisten kuuntelemiseen ja ylipäätään oman persoonan peliin laittamiseen.

Opettajatiimiin kuuluvat media- ja ATK-opettaja Mattus Alsi Turun Kupittaan ja Juhana Herttuan lukioista, englannin ja ruotsin lehtori Sinikka Kajava Harjavallan lukiosta, keittiömestari, ammatinopettaja Kaija Tuompo Riihimäen ammattioppilaitoksesta, erityisluokanopettaja Heli Haapalainen Mäntsälän Kirkonkylän koulusta, luokanopettaja Hanna Heikinheimo Töölön ala-asteelta Helsingistä sekä erityisluokanopettaja Tony Tolonen Kolarin peruskoulusta.

Ryhmä haltuun

Sinäviesti syyttää, minäviestillä häiriköintiin voi puuttua rakentavammin. Onnistuuko minäviestien muotoilu Mattus Alsilta ja Persoona peliin -sarjan tiimiltä?

Kuuntele!

Opettajiksi valikoituvat puheliaat, mutta osaavatko he kuunnella? Helena Aarnion opissa paljastuu, että Sinikka Kajavan ja opettajatiimin kuuntelutaidoissa on petraamista.

Irti ulkonäköpaineista

Ulkonäköpaineet ajavat opettajat jopa kauneusleikkauksiin. Riittävätkö stailauksen asiantuntijoiden vinkit kohottamaan Kaija Tuompon itsetunnon vai onko edessä luomileikkaus?

Tunteen paloa

Heli Haapalaisella ovat itku ja ärräpäät herkässä, mutta missä menee raja ammatillisuuden ja epäammattimaisuuden välillä? Tuija Leena Viirret kehottaa turvaamaan Forum-teatteriin.

Karisman jäljillä

Sinä olet sinä ja minä olen minä. Yksinkertaista, mutta kuinka olla ottamatta itseensä opetustilanteessa? Hanna Heikinheimo ja opettajatiimi harjoittelevat kohtaamista gestalt-terapian keinoin.

Irti operoolista

Tuleeko opettajan käyttäytyä vapaa-ajallaan esimerkillisesti? Tony Tolosella opettajan rooli jää helposti päälle kotonakin. Opettajatiimi ruotii opettajan rooleja Mika Terävän johdolla.

Perustuu ohjelmaan: Persoona peliin. Vuosi: 2010. Toimittajat: Katri Hämäläinen ja Annika Cantell. Sketsihahmo: Sami Manninen.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?