Hyppää pääsisältöön

Tantrakultin pimeä puoli

Romaniasta lähtöisin olevalla joogaa, tantraa ja valtauskontoja sekoittavalla liikkeellä on kymmeniätuhansia kannattajia ympäri maailmaa; myös Suomessa. Onko kyse joogasta, vaihtoehtouskonnosta vai jopa vaarallisesta kultista? Liikkeen entisten jäsenten tarinat herättävät epäilyksiä jopa ihmiskaupasta.

Joogaa, tantraa ja valtauskontoja sekoittavalla Natha -liikkeellä on kymmeniätuhansia kannattajia ympäri maailmaa. Liike on kasvanut romanialaisen MISAn ympärille, joka on yksi Euroopan suurimmista joogakouluista.

Virallisesti kyseessä on klassinen jooga- ja tantrakoulu, joka on omistautunut näiden harjoittamiseen perinteisin keinoin. Liikkeen toiminta perustuu lähes täysin vapaaehtoistyöhön, jota kutsutaan karmajoogaksi.

Liikkeen toiminta on herättänyt runsaasti julkista arvostelua. Kouluttajien ja ohjaajien toimintaa on kritisoitu jäsenten ulkonäköön, seksuaalisuuteen ja yksityiselämään puuttumisesta. Vakavimmissa tapauksissa on puhuttu seksuaalisesta hyväksikäytöstä, ihmiskaupasta ja aivopesusta.

Vaikka liike virallisesti julistautuu irralliseksi kaikesta uskonnollisten lahkojen toiminnasta, on entisillä liikkeen jäsenillä tästä hyvinkin eroavia tarinoita kerrottavanaan. Vakavimmissa tapauksissa joogaliikkeen kannattajien kerrotaan käyttäytyneen väkivaltaisesti liikkeestä eroon pyrkiviä kohtaan.

Vuonna 2009 joogaliikkeen romanialainen guru, Gregorian Bivolaru, oli Romaniassa syytteessä ihmiskaupasta ja alaikäiseen sekaantumisesta. MOT:n toimittaja Riikka Kaihovaara kiersi kiistellyn gurun jäljillä Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Romaniassa.

Bivolarun tarina ei kuitenkaan ole mustavalkoinen: gurun puolustajat ovat muun muassa syyttäneet Romanian viranomaisia tämän kiduttamisesta ja syytteettä vangitsemisesta.

Liikkeellä on kuitenkin todistettu olevan yhteyksiä pornoteollisuuteen. Lisäksi monet liikkeen säännöistä vaikuttavat hyvin arveluttavilta: naisjäseniltä esimerkiksi vaaditaan sukupuolitautien testaamista ennen osallistumista joogaleireille. Liikkeen tiukka suhtautuminen julkisuuteen on vain kasvattanut epäilyksiä sen toiminnan ympärillä.

Teksti: MOT ja Ville Matilainen

Tietolaatikko

Tekijänoikeudellisista syistä johtuen osa ohjelman kuvamateriaalista on leikattu pois