Hyppää pääsisältöön

Voiko luovuutta opettaa?

Miten koulusta saataisiin luovuuden kehto pänttäämisen sijaan? Vai onko koko luovuushöpinä sittenkin pelkkää huttua?

Luovuuden tutkijoilla on eriäviä mielipiteitä luovuuden synnystä. Jotkut väittävät, että luovuus ei olekaan ominaisuus vaan taito, jonka voi opetella. Entä millä tavalla itsetuntemus liittyy luovuuteen? 

Aiheesta ovat keskustelemassa luovuudesta kirjan kirjoittanut Jussi T. Koski, Kansallisteatterin pääjohtaja ja ohjaaja Mika Myllyaho ja laulaja Jippu.

Perustuu ohjelmaan: Hyppytunti. Vuosi: 2011. Keskustelun vetäjä: Arno Kotro.

Oppimistaidot

 • Ota haltuun opiskelutekniikat! Unohda tuntikausien pänttääminen — opiskele nopeammin ja tehokkaammin

  Oikealla opiskelutekniikalla opit nopeammin ja tehokkaammin.

  Unohda tuntikausien pänttääminen — opiskele nopeammin ja tehokkaammin sen sijaan. Kun löydät itsellesi oikeat opiskelutekniikat, oppiminen helpottuu ja uudet asiat jäävät helpommin mieleen. Videoilta löydät helppoja tekniikoita, joiden avulla voit treenata esimerkiksi omaa lukunopeutta tai ottaa haltuun isoja kokonaisuuksia.

 • Muistin tukemiseksi on monia kikkoja

  Suurin osa meistä oppii useilla eri tyyleillä.

  Suurin osa meistä oppii useilla eri tyyleillä - jopa eri tyyleillä eri aikoina elämässämme. Tarkkaavaisuuteni kohdistuu eri asioihin. Hahmotan ympäristöäni ja muistan opittua eri tavoin. Olemme kaikki erilaisia oppijoina.

 • Empatiaa voi oppia myös digiaikana

  Miksi empatia on tärkeää? Millä tavoin se kehittyy?

  Yksiselitteistä suositusta lasten netinkäytöstä ei ole. Lasten tiedetään kuitenkin tarvitsevan riittävästi sensitiivistä vuorovaikutusta tärkeän aikuisen kanssa. Miksi empatia on tärkeää ja kannattaako lapsen ruutuaikaa rajoittaa?