Hyppää pääsisältöön

Eliel Saarisen Helsingin rautatieasemasta tuli aikansa monumentti

Helsingin uutta rautatieasemaa alettiin suunnitella jo 1800-luvun lopussa. Rautatieaseman suunnittelusta järjestettiin vuonna 1904 kilpailu, jonka voitti arkkitehti Eliel Saarinen. Valmistuttuaan jugendtyylinen rakennus sai tunnustusta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Helsingin asemarakennuksesta järjestetty arkkitehtikilpailu oli pikemminkin tilaajien järjestelykilpailu ja julkisivukilpailu. Rakennuksen suunnitelma oli jo tehty rautatiehallituksen puolesta ja arkkitehdin tehtäväksi jäi antaa ulkomuoto ja ikään kuin luonne. Kilpailun voittanut Saarinen suunnitteli myös asemarakennuksen ravintolan huonekaluja ja valaisimia myöten.

Vuosikymmenten saatossa asemarakennuksessa ja eritoten sen ravintolassa on tehty erinäisiä korjaus- ja saneeraustöitä. Uudistustöitä on pyritty tekemään Eliel Saarisen hengessä.

Professori Antti Nurmesniemi oli mukana asemaravintolan remontointiprojektissa 1970-luvun lopulla. Punaisena lankana oli edelleen Saarisen näkemyksen mukailu, mutta kuitenkin niin, että ravintolan toiminnallisuus niin huonekaluissa, lattiamateriaaleissa kuin valaisimissa ja ravintolakeittiön tekniikassa vastasivat uuden aikakauden tarpeita.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto