Hyppää pääsisältöön

Eliel Saarisen Helsingin rautatieasemasta tuli aikansa monumentti

Helsingin uutta rautatieasemaa alettiin suunnitella jo 1800-luvun lopussa. Rautatieaseman suunnittelusta järjestettiin vuonna 1904 kilpailu, jonka voitti arkkitehti Eliel Saarinen. Valmistuttuaan jugendtyylinen rakennus sai tunnustusta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Helsingin asemarakennuksesta järjestetty arkkitehtikilpailu oli pikemminkin tilaajien järjestelykilpailu ja julkisivukilpailu. Rakennuksen suunnitelma oli jo tehty rautatiehallituksen puolesta ja arkkitehdin tehtäväksi jäi antaa ulkomuoto ja ikään kuin luonne. Kilpailun voittanut Saarinen suunnitteli myös asemarakennuksen ravintolan huonekaluja ja valaisimia myöten.

Vuosikymmenten saatossa asemarakennuksessa ja eritoten sen ravintolassa on tehty erinäisiä korjaus- ja saneeraustöitä. Uudistustöitä on pyritty tekemään Eliel Saarisen hengessä.

Professori Antti Nurmesniemi oli mukana asemaravintolan remontointiprojektissa 1970-luvun lopulla. Punaisena lankana oli edelleen Saarisen näkemyksen mukailu, mutta kuitenkin niin, että ravintolan toiminnallisuus niin huonekaluissa, lattiamateriaaleissa kuin valaisimissa ja ravintolakeittiön tekniikassa vastasivat uuden aikakauden tarpeita.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto