Vaikka ensimmäiset sähkölamput sytytettiin Suomen suuriruhtinaskunnassa jo 1870-luvulla, kesti lähes sata vuotta ennen kuin kaikki syrjäisimmätkin savut oli liitetty sähköverkkoon.
Ensimmäiseksi sähkövalon tuottamista kokeiltiin Suomessa vuonna 1877 VR:n konepajalla Helsingissä. Vuonna 1882 oltiin jo niin pitkällä, että Tampereen Finlaysonin tehtaan kutomosali valaistiin pysyvästi.
Suomen sähköistämisen pioneeri oli Gottfrid Strömberg, joka jo koulupoikana vuonna 1881 keksi dynamon. Strömbergin keksimällä tasavirtakoneella pystyi tuottamaan myös sähkövaloa. Keksinnön ainutlaatuisuutta kuvaa se, että Thomas Alva Edison oli keksinyt hehkulampun vain pari vuotta aikaisemmin.
Stömbergin nimi onkin suomalaisille tuttu monista sähkölaitteista, esim. sähköliesistä ja -moottoreista.
Valmistuttuaan insinööriksi ja opiskeltuaan Hannoverin teknisessä korkeakoulussa ja Berliinin kuninkaallisessa teknisessä koulussa Gottfrid Strömberg perusti vuonna 1889 sähkölaitteita valmistavan yrityksen Helsingin Kamppiin.
1900-luvun alussa tuotanto siirtyi Helsingin Sörnäisiin ja 1930-luvulle Pitäjänmäelle, jossa Strömbergin perinteitä jatkaa ABB.
Muutamassa vuodessa Strömbergin perustamasta neljän hengen konepajasta kasvoi alansa suurin yritys. Strömbergin suunnittelemat laitteet olivat alan huippua ja saivat maailmalla kansainvälisiä palkintoja.
Vielä 1900-luvun alussa sähköä tuotettiin paikallisissa sähkölaitoksissa, jotka saattoivat olla asunto-, kortteli- tai yrityskohtaisia. Eri puolilla Suomea toimi satoja sähkölaitoksia.
Ennen talvisotaa miltei puolet maaseututalouksista oli kuitenkin ilman sähköä. Harvaan asutuille kylille sähköt saatiin vasta 1970-luvulla.
Oheinen, ainutlaatuinen filmi on tiettävästi kuvattu vuonna 1913 Gottfrid Strömbergin Sörnäisten sähkötehtaassa.