Hyppää pääsisältöön

Sosiaalinen netti

Nainen pitää kylttiä
Nainen pitää kylttiä tekijänoikeus,nainen

Netti on nuorille luonteva tapa pitää yhteyttä kavereihin ja kuulua johonkin. Netin säännöt ja vaarat eivät ole heillekään tuntemattomia.

Ohjelmasarjassa oppilaat ja opettajat saavat tehtäviä, jotka haastavat heidät pohtimaan netin sosiaalisia ominaisuuksia ja ratkomaan niihin liittyviä ongelmia.

Nettiyhteisöt

Internet on luonnollinen osa nuorten elämää. Se on heille tapa pitää yhteyttä ystäviin ja kuulua johonkin. Millaisissa yhteisöissä nuoret viettävät aikaansa? Millä säännöillä sivustoilla toimitaan?

Aikuisten rooli nuorten verkossa

Tarvittaessa nuorten tulisi löytää verkosta auttavia aikuisia. Miten aikuiset voivat ymmärtää nuorten verkkomaailmaa ja olla siellä läsnä?

Internet tietolähteenä

Internet on nuorten keskuudessa ylivoimaisesti suosituin tiedonhakukanava. Miten netin loputonta tietoa voisi hyödyntää opetuksessa? Miten tietoa voisi jalostaa ja jakaa?

Yksityisyydensuoja ja tekijänoikeudet verkossa

Verkossa kuka tahansa voi olla tiedon takana tai sen jakaja. Millaiset oikeudet netissä olevaa materiaalia koskevat?

Perustuu ohjelmaan: Sosiaalinen netti. Vuosi: 2009. Tuotanto: AitoMedia Oy.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?