Hyppää pääsisältöön

Halli on Itämeren suurin hylje

Nuori harmaahylje.
Nuori harmaahylje. Kuva: Risto Salovaara/Yle Nuori harmaahylje. Kuva: Yle/ Risto Salovaara hylje-eläimet,halli (hylkeet),vesieläimistö

Halli eli harmaahylje on Itämeren alueen suurin hylje. Suurimmat, yli kaksimetriset urokset painavat lähes 300 kg. Naaraat ovat selvästi pienempiä.

Tietolaatikko

 • Halli eli harmaahylje (Halichoerus grypus) on suurikokoinen hyljelaji, jota tavataan Pohjois-Atlantin läntisten ja itäisten rannikkojen läheisyydessä sekä Itämeressä
 • Täysikasvuisella harmaahylkeellä on pituutta yli kaksi metriä ja se voi painaa lähes 300 kiloa

Halli on levittäytynyt koko Itämeren alueelle aina Suomen rannikon perukoille asti. Nykyajan seurantatekniikka on paljastanut, että halli voi liikkua laajalla alueella ja tekee vuodenaikaisia vaelluksia. Sen on todettu kulkeneen jopa 100 km vuorokaudessa.

Halli synnyttää tavallisesti jäälle ahtojään ja avoveden välisellä alueella. Jos leudon talven vuoksi sopivaa jääkenttää ei synny, halli voi synnyttää myös maalle. Ulkoluodoilla hallit synnyttävät laumoissa, jäällä yksinään. Poikanen, kuutti, on syntyessään valkoinen ja painaa kymmenkunta kiloa. Emon erittäin rasvaisella maidolla ( 60 % ) se lihoo ja kasvaa jopa kaksi kiloa vuorokaudessa.

Kehittyvä paksu rasvakerros onkin parin kolmen viikon imettämisen jälkeen itsenäistyvälle kuutille hyvä eriste kylmässä vedessä.Kesän kynnyksellä halleilla on karvanvaihto. Silloin ulkoluodoilla voi tavata satojen hallien laumoja makaamassa vieri vieressä.

Kalaravinto vaatii sukelluksia

Hallin, kuten muidenkin hylkeiden, pääravintona on kalat. halli ei ole erikoistunut mihinkään tiettyyn kalalajiin, vaan käyttää sitä, mitä kulloinkin on saatavilla. Hallin sukellus kestää tavallisesti alle kymmenen minuuttia. Sukellussyvyys on keskimäärin 25 metriä, mutta jopa sadan metrin sukelluksia on todettu.

Lukumäärä

Halli on riisteläin. Sitä metsästettiin vielä 1900-luvun alkupuoliskolla sekä lihan, taljan että rasvan, traanin, vuoksi. Kanta kuitenkin romahti mm. hallista maksetun tapporahan ja ympäristömyrkkyjen vuoksi. Vielä vuosituhannen vaihteessa halli oli silmälläpidettävä laji, harvinainen näky Suomen merialueilla.

Viime vuosina kanta on kasvanut nopeasti ja on nyt elinvoimainen. Koska hallin ravintona on kalat, kasvaneesta kannasta on aiheutunut jo haittaa ammattikalastajille. Hallin kokee pyydykset ja voi samalla rikkoa ne. Nykyään hallille myönnetäänkin taas pyyntilupia.

Nuori harmaahylje. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Nuori harmaahylje. Kuva: Risto Salovaara/YleNuori harmaahylje. Kuva: Risto Salovaara/Yle
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Elinympäristöt

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä?

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä? Näillä sivuilla voit katsella ja kuunnella ohjelmia suomalaisista metsä- ja suotyypeistä. Tutustu myös keväiseen saaristoon ja kaupunkiin elinympäristönä.

 • Hyönteiset ja muita selkärangattomia

  Tutustutaan suomalaisiin hyönteisiin.

  Tiesitkö, että muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään? Entä montako jalkaa tuhatjalkaisella todellisuudessa on? Tutustu näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin pikku ötököihin.

 • Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet

  Suomessa elää kolme sammakkolajia

  Melkein kaikki suomalaiset tunnistavat ahvenen, mutta tiedätkö miltä näyttää nieriä tai kuha? Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia rupikonna, sammakko ja viitasammakko. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä ja ne tulevat toimeen sekä maalla että vedessä.

 • Linnut

  Tutustutaan suomalaisiin lintuihin.

  Mikä se oli, vilahti niin nopeasti? Millainen nokka, minkämuotoiset siivet, entä väritys? Lintuja on kaikkialla, tarkkaile niitä. Aina ei edes tarvitse tunnistaa lajia, kun voi päätellä paljon niiden elämästä ja elintavoista.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Nisäkkäät

  Tutustutaan Suomen nisäkkäisiin.

  Tiesitkö että, hirvi oli vähällä kuolla Suomesta sukupuuttoon liiallisen metsästyksen takia? Tai piisamin olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Oppimisen sivustolla tutustut näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista.

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Yhteinen ympäristö

  Yhä useampi ympäristökysymys on maailmanlaajuinen.

  Yhä useampi ympäristöön liittyvä kysymys on maailmanlaajuinen. Myös vastuu maapallon tulevaisuudesta on kannettava yhdessä. Kuormitus tarkoittaa luonnonvarojen kuluttamista ja jätteen tuottamista. Kestävän kehityksen tavoitteleminen vaatii näiden molempien vähentämistä.