Hyppää pääsisältöön

Hirvimetsällä Utsjoen erämaassa ja Helvetin äärellä

Kun muut valittavat syksyn pimeyttä ja kylmyyttä, hirvenmetsästäjät iloitsevat lempivuodenajan saapumista. Erätulilla-retkeilysarja kävi hirvijahdissa Helvetinjärven ja Utsjoen komeissa maisemissa. Entä miten sujuu hirvenmetsästys saksalaisturisteilta?

Pourun Erämiehet ovat metsästäneet Helvetinjärven kansallispuiston läheisyydessä Visuvedellä vuodesta 1962 lähtien. Aiemmin hirviä ajettiin passimiesten ampumalinjaan kolistelemalla kalikoita. Nykyään korvaamaton apu metsällä on koira.

Koska nelijalkaiset ystävät toimivat nykyään ajomiesten roolissa, metsästäjien harteille jää lähinnä passipaikalla päivystäminen – ja tilaisuuden tullen tietysti ampuminen. Aikaa voi vierähtää useita tunteja saman kannon nokalla istuessa. Pourun Erämiehiin kuuluvaa Timo Juvosta ei yksitoikkoisuus haittaa:

"Kun aurinko paistaa ja on tyyni, mukava keli, siinä silmä lepää", Juvonen kertoo passimiehenä olemisesta.

Utsjoen tunturierämaassa metsästävät Harri Matikainen ja Petteri Valle joutuvat puristamaan muutaman hikipisaran jahdatessaan hirviä Lapissa. Apuna toimii uskollinen Tiki-koira, jonka turkkiin on kiinnitetty kamera, joten pääsemme seuraamaan hirvijahtia myös koiran tasolta.

Matikainen yrittää houkutella kiimaista uroshirveä ampumalinjalle matkimalla naarashirven ääntä. Omien sanojensa mukaan hän kuulosti hieman keuhkotautiselta hirveltä, mutta kuitenkin sen verran seksikkäältä, että uroshirven pitäisi vastata kutsuun. Kuinkahan käy?

Suomalainen hirvenmetsästys kiinnostaa myös saksalaisturisteja, joille hirvi on nähtävyys; Saksassa uljaita sarvipäitä kun ei ole.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto