Hyppää pääsisältöön

Jussi muutti konttiin – tässäkö ratkaisu opiskelijoiden asuntopulaan?

Helsingissä opiskelija-asuntoihin on pahimmillaan yli 7 000 opiskelijan jono. Konttiasunnot voisivat tarjota kodin jopa tuhannelle.

Jussi Nuortimo muutti konttiin // Kuva: Maria Rautio

27-vuotias valtiotieteiden opiskelija Jussi Nuortimo muutti tänään Helsingin valtiotieteellisen tiedekunnan pihalla kököttävään, 23,5 neliön kokoiseen entiseen merikonttiin reiluksi neljäksi viikoksi. Kontissa asumisesta ensimmäisenä tulee mieleen lähinnä Mies vailla menneisyyttä -elokuvan karu ja askeettinen asumus, jonne päähenkilö ajautui pakon sanelemana. Vierailimme Nuortimon tupaantulijaisissa ja näkymä kontin sisällä oli hyvinkin kodikas.

- Hyvältä täällä vaikuttaa, neliöt ovat tehokkaammassa käytössä kuin suurimmassa osassa opiskelijayksiöistä. Monet olivat aluksi että mitä ihmettä, muutatko sä ihan oikeasti konttiin. Nyt monet ovat kuitenkin nähneet, että tää on sisältä tosi mukava, Nuortimo kertoo.

Nuortimo ilmoittautui aluksi vitsillä vapaaehtoiseksi konttiasukkaaksi pari viikkoa sitten Senaatintorilla järjestetyssä Night at the Campus -tapahtumassa, jossa STX Finland Cabinsin kehittelemä iCon-konttikämppä esiteltiin. Hanke kuitenkin eteni erittäin nopeasti, kontti saatiin Krunikkaan, liitännät saatiin paikoilleen ja Nuortimo päätyi koeasukkaaksi Kruunuhaassa sijaitsevaan konttiin.

Opiskelijajärjestöt ja Helsinki Educational Research Area (HERA) näkevät konteissa mahdollisuuden parantaa opiskelijoiden asuntotilannetta, vastaavaa on kokeiltu hyvillä tuloksilla muun muassa Hollannissa ja muissa Pohjoismaissa. Konttihankkeen primus motorin Mikko Toivosen mukaan alueella olisi mahdollisuus ainakin tuhannelle yksikölle.

- Helsingissä on paljon alueita ja tiloja, jotka odottavat kaavoitusta. Esimerkiksi Kalasatamassa ja Jätkäsaaressa voi mennä useita kymmeniä vuosia, ennen kuin niitä aletaan rakentaa. Alueet ovat nyt lähinnä hukkakäytössä, mutta niihin voisi hyvin tuoda liikuteltavia opiskelijakyliä, HERAn projektijohtajana toiminut Toivonen visioi.

Out of the box -ajattelua

Nuortimon testattavana oleva kontti on entinen merikontti. Merikontteja olisi kierrätettävissä runsain mitoin edullisesti, sillä Aasiasta tulee enemmän kontteja kuin niitä palaa. Mikäli virastot löytävät yhteisen tahtotilan ja asiat etenevät jouhevasti, aikaisimmillaan konttikyliä voisi Helsinkiin nousta ensi vuoden elokuussa. Nuortimon mukaan konttiasuminen olisi hyvä väliaikaisratkaisu asunto-ongelmaan.

- HOASin rakentamat asunnot ovat tietysti parempi ja pysyvämpi ratkaisu. HOAS ei kuitenkaan pysty rakentamaan niin nopeasti kuin tarvetta on. Joka syksy jengiä on kodittomana, joten näistä voisi hyvin saada apua ja lisäkapasiteettia.

Hankkeesta on tullut kirjavaa palautetta ja mediassa on ehditty jo maalailla kuvaa opiskelijoiden lähestulkoon epäinhimillisestä sullomisesta laivakontteihin.

- Rankastikin ennakkoluuloista palautetta on tullut, muun muassa että opiskelijoita kyykytetään tällä hankkeella. Suurin osa täällä käyneistä on kuitenkin ollut, että vau, täähän on ihan oikea asunto. Toivomme kaikenlaista aktiivista keskustelua hankkeen ympärille, sillä se on vielä ideatasolla ja mitä tahansa voidaan vielä tehdä toisinkin. Tärkeää on ajatella out of the box, että keksittäisiin ratkaisuja asuntopulaan. Tästä pitää vaan löytää tapoja ponnistaa eteenpäin, jotta päästäisiin todellisiin tuloksiin asuntopulan helpottamisessa, Toivonen toivoo.

Nuortimo asuu kontissa lokakuun loppuun saakka. Jussin elämää voi seurata osoitteessa konttijussi.fi ja kontissa voi käydä tutustumassa arkipäivisin kello 14-16 osoitteessa Unioninkatu 37.

Katso alla olevalta videolta miltä kontissa näyttää!

Lähteet: YleX