Hyppää pääsisältöön

Rakkautta & Anarkiaa: kansainväliset vieraat saivat pikakatsauksen suomalaiseen elokuvaan

Suomalaista televisio- ja elokuvaosaamista on esitetty tänään Finnish Film Affairissa. Ammattilaisten tapahtuma jäjestettiin ensimmäistä kertaa.

The Gnome -animaatio. // Kuva: Rinki Oy

Tänä iltana päättyvä tapahtuma pyrkii luomaan uusia kontakteja suomalaisten tekijöiden ja ulkomaisten rahoittajien ja jakelijoiden välille. Yhtään uutta sopimusta kansainvälisestä jakelusta ei ole kuitenkaan vielä syntynyt Finnish Film Affairissa. Tapahtumaa järjestävän Favex ry:n toiminnanjohtaja Petra Theman on kuitenkin tyytyväinen.

- Ei voi sanoa, että ois syntynyt mieletön määrä diilejä. Tarkoitus on kuitenkin siinä, että kansainväliset toimijat tietäisi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, missä meillä mennään. Kyllä he olivat kiinnostuneita näkemästään. Ne, joiden kanssa olen ehtinyt juttelemaan, ovat olleet iloisia tästä kokonaiskuvasta, jonka ovat saanet.

Theman kertoo, että osanottajamäärä on ollut iloinen yllätys - onhan kyseessä ensimmäinen kerta, kun FFF järjestetään.

- Lähdettiin vaatimattomasti siitä ajatuksesta, että paikalle tulee viisi tyyppiä ulkomailta, mutta kyllä täällä parisenkymmentä on. Niitä on tullut Briteistä, Saksasta, Jenkeistä ja sitten on Pohjoismaalaisia.

- Halusimme esitellä laajasti sekä dokkareita, että fiktiota draamasta komediaan. Myös animaatioita. Näin me näytimme, että näinkin pienessä maassa tehdään monipuolisesti leffoja. Jos ajatellaan meidän mainetta, niin se on pitkään perustunut art house -draamaan.

Suomeksi sanottuna, elokuvamme on tunnettu pitkään kansainvälisesti Kaurismäen kautta. Petra Theman sanoo, että kaikista maista on tiettyjä stereotypioita siitä, minkälaista elokuvaa niissä tehdään. Finnish Film Affairissa on yritetty laajentaa Suomi-kuvaa tällä saralla.

Nyt esillä on ollut esimerkiksi Aku Louhimiehen tekeillä oleva Kasipallo, jonka tuottaja on Iron Skysta tuttu Blindspot Pictures. Komediaa ja poliittista satiiria sisältävä Taru Mäkelän ohjaama Mieletön elokuu oli myös esillä. Animaatiopuolelta edustamassa oli The Gnome eli Tonttu, joka kertoo pienen pienen tontun ongelmista.

Tapahtumassa esiteltiin nopeaan tahtiin kaiken kaikkiaan 18 suomalaista elokuvaa, joiden tuotanto on hyvin eri vaiheessa. Tapahtumaan hakeneet pääsivät esille juryn seulan kautta. Ainut rajoitus hakeneille oli se, että täytyy olla jonkin verran kuvamateriaalia esitettävänä.

Suomalaisen elokuvan kohdalla on puhuttu kolmannesta aallosta. Petra Themanille se tarkoittaa uutta sukupolvea, noin 25-40-vuotiaita, joilla on uusi ote tekemiseen.

- Kaikki on lähtökohtaisesti globaalimpaa ja he ovat nähneet erilaisia elokuvia. On olemassa genret, esimerkiksi kauhu, jolla on maailmanlaajuisesti iso fanijoukko eli voidaan tehdä suoraan tällaisille erityisryhmille elokuvaa. Ja ylipäätään digitalisoitumisen avulla alalle tullaan entistä enemmän harrastuksen kautta - niin kuin musiikissa on tultu. Mitenkään kouluja väheksymättä, nyt on eri reittejä tulla leffantekijäksi.

The Hollywood Reporter on myös noteerannut Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin vientitapahtuman. Lue artikkeli täältä.