Hyppää pääsisältöön

Karhuemo Sulo Karjalainen

”Se pisti nenän minun korvalle ja puhalsi kauheesti. Korva oli täynnä limaa ja kauheesti rupes vinkumaan. Karhu näki, että liikkuuhan se. Se lähti sitten vähän matkan päähän ja kaikennäköistä leikkiä rupes siellä mylläämään. Hän piti minua emonaan.” – Sulo Karjalainen

Kuusamolaisen Sulo Karjalaisen vuoden paras aika on aina huhtikuusta lokakuuhun. Niiden kuukausien aikana hänen rakkaat lemmikkikarhunsa ovat hereillä ennen uutta talviunta. Tätä aikaa esittelee sympaattinen dokumentti Tarinoita karhunkolosta.

Karjalainen on asunut karhujensa kanssa ja toiminut niiden emona jo yli kolmekymmentä vuotta. Hän johtaa Kuusamon suurpetokeskusta, jossa karhujen lisäksi asuu ahmoja, ilveksiä ja kettuja. Mies haluaisi lisätä petoperheeseen myös susia, mutta ainakaan toistaiseksi lupaa ei ole heltynyt.

Karjalaisen suurpetokeskus on myös karhujen orpokoti, jonne Karjalainen on tuonut emojensa hylkäämiä karhunpentuja. Parhaimmillaan Karjalaisella on ollut seitsemän karhunpentua pulloruokinnassa. Mies on nukkunut pentujen kanssa jopa omassa sängyssään. Nyt kun karhut eivät enää mahdu Karjalaisen sänkyyn, menee hän vuorostaan köllöttelemään niiden pesään karvaiseen kainaloon.

Suurpetokeskuksen karhuilla on hauskoja nimiä: Nätti, Juuso, Tessu, Reeta, Niisku ja Vyöti.

Vyötin kanssa oli aluksi ongelmia, sillä sitä pidettiin hyvin puremaherkkänä karhuna. Karjalaisen onnistui kuitenkin voittaa myös tämä yksilö puolelleen ja nykyään Vyötikin antaa aamupusuja Karjalaiselle minkä ehtii.

Vaikka Karjalaisella onkin erikoislaatuinen suhde karhuihinsa, ei hän yritä väittää, että karhut olisivat täysin vaarattomia otuksia. Hän on itsekin saanut oman karhun käpälästä niin kovaa, että oli lähdettävä paikattavaksi sairaalaan. Sairaalareissun aikana iskun antanut karhu lopetettiin.

Karjalaisen karhukopla kiinnostaa myös ulkomailla. Amerikkalainen kuvausryhmä saapui heinäkuussa 2010 kuvaamaan ruoka-ohjelmaa Travel Channelille. Äimistynyt kuvausryhmä pääsee seuraamaan, kuinka Karjalainen valmistaa karhuille niiden herkkuruokaa, eli lohenpäitä marinoituna hunajalla, mansikkatäytteellä ja kermavaahdolla kuorrutettuna.

Karjalaisen rakkaat karhut pääsevät myös metsäretkille ja toisinaan mies menee otsojen mukana. Vaan ei hän joka vuosi ehdi metsälle ystäviensä kanssa.

”En viime kesänä kerinnyt käymään lenkkiä. Ainoastaan tuolla tarhan sisässä joka aamu, siellähän me peräkkäin kävellään.”

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto