Hyppää pääsisältöön

Suomalaissiirtolaisten elämää villissä Etelä-Afrikassa

Ulkosuomalaisen tarinan haastattelemat suomalaiset ovat saaneet Etelä-Afrikassa tottua villieläimiin, aurinkoiseen säähän ja rotusyrjintään.

Tietolaatikko

Ulkosuomalaisen tarina -sarja alkoi TV2:lla 24.11.2002 ja päättyi 25.8.2011. Sarjassa vierailtiin ulkomaille pysyvästi muuttaneiden suomalaisten luona.

Suomesta Etelä-Afrikkaan muuttaneiden elämä ei ole aina ollut leppoisaa; esimerkiksi villieläinten ja apartheidin kanssa on pitänyt tulla toimeen. Richards Baylla asuva Hannu Ketola kertaa kauhunhetkiään, kun joutui itsepuolustuksena ampumaan norsun. Jarmo Savalampi lähti eteläafrikkalaisen vaimonsa Dela Savalammen kanssa Ruotsiin. Valkoisen miehen ja tumman naisen suhdetta ei katsottu hyvällä.

Etelä-Afrikka vapautui rotuerottelusta vuonna 1991, ja Savalammet palasivat pohjoisesta takaisin Etelä-Afrikan lämpöön. Ruotsiin jäivät lapset ja lapsenlapset.

Vaikka apartheid on nyt historiaa, Etelä-Afrikkaa vaivaavat uudet sosiaaliset ongelmat. Rikollisuusluvut ovat synkkiä ja vankilat täynnä. Hannu Ketola kertoo, että itsensä voi ostaa ulos vankilasta.

"Sehän on joillekin oikein semmoinen hupi, että avaa joskus lehden kolmannelta sivulta, joka on täynnä vaan rikoksia, murhia ja raiskauksia. Ja sitten ne laskevat kuinka paljon niitä on", kertoo Ketola.

Huolimatta rikollisuudesta ja muista turvallisuusongelmista, ohjelman suomalaiset ovat tulleet Afrikkaan jäädäkseen. Suomen ilmasto on vähän liian syksyinen jopa kesällä ja saahan pohjoisen asiat nopeasti selville katsomalla iltapäivälehtien lööpit netistä.

Teksti: Sonja Fogelholm

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto