Hyppää pääsisältöön

Minkä esineen sinä lähettäisit tulevaisuuteen?

Mitä arkeologi vuonna 2562 näkisi näistä?

Kuvittele olevasi arkeologi vuonna 2562. Löydät pölyttyneestä varastosta sinetöidyn paketin, joka on jätetty sinne tasan 550 vuotta sitten.

Salaperäisen paketin päällä lukee teksti: "Saa avata vasta vuonna 2562". Toivot löytäväsi esineitä, jotka kertovat jotain olennaista tuosta jo niin kaukaisesta ajasta ja elämästä -vuodesta 2012.

Mutta mitä paketista paljastuu?

Nyt palaa nykyaikaan.  Mitä sinä haluaisit tuohon pakettiin tallettaa tulevia sukupolvia  varten? Mitkä esineet kuvaisivat parhaiten aikaamme? Löytyisikö sieltä kahviautomaatti, kännykkä, hiusgeeli vai aurinkolasit? Kenties tablettitietokone? Purkinavaaja? Mannerheim-dvd tai Sofi Oksasen "Puhdistus"? Vai kuvaisiko aikaamme sittenkin parhaiten jalkapallo?

Kerro meille, minkä esineen laittaisit tuohon pakettiin ja perustele edes lyhesti ehdotuksesi.  Prisma Studio käy läpi ehdotuksia asiantuntijan kanssa. Parhaat ja sopivimmat ehdotukset pääsevät mukaan pakettiin, jonka todellakin suljemme ja varastoimme pysyvästi lähettäväksi tulevaisuuteen. Useampaakin tavaraa voi ehdottaa, mutta viisi esinettä olkoon yläraja.

Älä anna koon tai käytännöllisyyden rajoittaa kuitenkaan mielikuvitustasi. Jumbojettiä tai pendolinoa voi hyvin ehdottaa, mutta pakettiin se tuskin mahtuu mukaan.

Lähetä ehdotuksesi perusteluineen meille 11. lokakuuta mennessä osoitteeseen prisma.studio@yle.fi . 

Voit myös laitttaa ehdotuksesi tämän blogin kommenttikenttään -keskustelu muiden ehdottajien kanssa lienee näin kauaskantoisessa päätöksessä enemmän kuin paikallaan.

Paketti kootaan ja sinetöidään Prisma Studiossa 16.10., TV1 klo 20.00

Kommentit
 • Koira kesytti ihmisen – ja kesyttää yhä

  Koira on monen paras ystävä, mutta kumpi kesytti kumman?

  Emme enää näe ihmisen ja koiran yhteistä kehitystaivalta pelkästään niin, että ihminen kesytti sudesta itselleen koiran. Voimme nähdä sen myös niin, että koira kehitti ihmisestä itselleen hyvän kumppanin, ja kehittää yhä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan.

 • Amputoitu raaja voi aiheuttaa jopa aavekrampin - Eroon aavesäryistä peileillä tai taikasienillä

  Eroon aavesäryistä peileillä tai taikasienillä.

  Ihmisen tuntoaisti on aika uskomaton! Jos henkilö menettää raajansa, kehon osat jatkavat olemassaoloaan aivoissa. Monet kokevat voivansa amputaation jälkeen heilutella olemattomia varpaitaan tai avata kätensä ja niissä voi esiintyä aavesärkyä tai kramppeja, kirjoittaa havaintopsykologi Jukka Häkkinen blogissaan. Kolmivuotias poikani kiipesi illalla syliini halaamaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

Tiede

 • Kuusi huomiota tulevaisuudesta, joiden ei pitäisi yllättää

  Lauri Reuter kokoaa Global Solutions -ohjelman antia.

  Biotekniikan tohtori ja Prisma Studion asiantuntija Lauri Reuter esittelee blogissaan keskeisimmät havaintonsa Piilaaksosta, jonne eri alojen huiput ovat kokoontuneet ratkomaan ihmiskunnan suurimpia haasteita. "Juuri nyt, enemmän kuin koskaan ennen, on tärkeää nähdä horisontin taakse, ennakoida teknologian kehitystä ja ohjata sitä oikeaan suuntaan."

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

 • Kukkuuko lapsesi lomalla yömyöhään? Tässä aivotutkijan 5 vinkkiä parempaan uneen

  Oppiminen, mielenterveys ja innostuminen vaativat unta.

  Vuoden valoisin aika ja loma - mikä ihana syy kukkua yömyöhään! Mutta erityisesti lasten unta kannattaa vaalia, sillä puolet oppimisesta tapahtuu nukkuessa. Unta tarvitaan myös hyvän mielenterveyden ylläpitämiseen ja uudesta innostumiseen, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. Kouluvuosi on saatu taas päätökseen ja lapset ja nuoret kirmaavat kesälaitumilla.