Hyppää pääsisältöön

Minkä esineen sinä lähettäisit tulevaisuuteen?

Mitä arkeologi vuonna 2562 näkisi näistä?

Kuvittele olevasi arkeologi vuonna 2562. Löydät pölyttyneestä varastosta sinetöidyn paketin, joka on jätetty sinne tasan 550 vuotta sitten.

Salaperäisen paketin päällä lukee teksti: "Saa avata vasta vuonna 2562". Toivot löytäväsi esineitä, jotka kertovat jotain olennaista tuosta jo niin kaukaisesta ajasta ja elämästä -vuodesta 2012.

Mutta mitä paketista paljastuu?

Nyt palaa nykyaikaan.  Mitä sinä haluaisit tuohon pakettiin tallettaa tulevia sukupolvia  varten? Mitkä esineet kuvaisivat parhaiten aikaamme? Löytyisikö sieltä kahviautomaatti, kännykkä, hiusgeeli vai aurinkolasit? Kenties tablettitietokone? Purkinavaaja? Mannerheim-dvd tai Sofi Oksasen "Puhdistus"? Vai kuvaisiko aikaamme sittenkin parhaiten jalkapallo?

Kerro meille, minkä esineen laittaisit tuohon pakettiin ja perustele edes lyhesti ehdotuksesi.  Prisma Studio käy läpi ehdotuksia asiantuntijan kanssa. Parhaat ja sopivimmat ehdotukset pääsevät mukaan pakettiin, jonka todellakin suljemme ja varastoimme pysyvästi lähettäväksi tulevaisuuteen. Useampaakin tavaraa voi ehdottaa, mutta viisi esinettä olkoon yläraja.

Älä anna koon tai käytännöllisyyden rajoittaa kuitenkaan mielikuvitustasi. Jumbojettiä tai pendolinoa voi hyvin ehdottaa, mutta pakettiin se tuskin mahtuu mukaan.

Lähetä ehdotuksesi perusteluineen meille 11. lokakuuta mennessä osoitteeseen prisma.studio@yle.fi . 

Voit myös laitttaa ehdotuksesi tämän blogin kommenttikenttään -keskustelu muiden ehdottajien kanssa lienee näin kauaskantoisessa päätöksessä enemmän kuin paikallaan.

Paketti kootaan ja sinetöidään Prisma Studiossa 16.10., TV1 klo 20.00

Kommentit
 • Kuusi syytä, miksi kiroilu on §@#&*:n hyvä tapa

  Kiroilijat voivat paremmin ja ovat luotettavampia ystäviä.

  Ruokkoamattomia puheita kannattaa sietää, sillä niiden laukoja voi tutkimusten mukaan kaikin puolin paremmin. Hän on lisäksi myös luotettavampi ystävä.

 • Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

  Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

  50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Podcast-sarja He valloittivat Kuun kertoo heistä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

 • Haluatko olla luova? Kävele pätkittäin

  Tällainen kävely lisää luovuutta.

  Jos näet ihmisen kävelemässä hassusti pätkittäin, kysymys saattaa hyvinkin olla luovan työn tekijästä työn touhussa. Tutkijat ovat selvittäneet, millainen käveleminen ruokkii parhaiten luovuutta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

  Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

  50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Podcast-sarja He valloittivat Kuun kertoo heistä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

 • Pakko sanoa, pakko olla hiljaa – ilmastokriisini nyt

  Jos toivoa ei enää ole, kannattaako sitä sanoa ääneen?

  Minua painaa raskas dilemma. Se on ammatillinen ja eksistentiaalinen – jopa henkilökohtainen. Se kuuluu näin: Jos arvelee, että ilmastokatastrofia ei voi enää estää, onko sitä mitään mieltä sanoa ääneen? Olen pohtinut tätä asiaa jo useamman vuoden. Juuri tämä kysymys on pitänyt minut pitkään varsin hiljaisena ilmastonmuutoksen suhteen.

Uusimmat sisällöt - Tiede