Hyppää pääsisältöön

Andy McCoy ja 80-luvun hevein downeri

Hanoi Rocksin kitaristi muistelee omaa 1980-lukuaan. Haastattelussa käydään läpi McCoyn musiikkiuran alku ja lakipiste, heroiiniriippuvuus ja isyys. Kitaristi myös paljastaa, miksi levitteli lompakkoaan ja kolmekymmentätuhatta markkaansa Suomen televisiokansalle vuonna 1985.

Vuonna 1980 17-vuotias Andy McCoy liittyi Pelle Miljoona Oy:n riveihin. Soolokitaristi pokkasi ensimmäisen kultalevynsä heti samana vuonna. Pikkusormi oli annettu ja rock-maailma vei lahjakkaan kitaristin lopullisesti mennessään.

Myöhemmin samana vuonna perustettu Hanoi Rocks kanonisoi McCoyn nimen lopullisesti rock-piireissä, ensin Pohjoismaissa ja myöhemmin koko maailmassa. Seuraavina viitenä vuonna yhtyeen tavoitteena ei ollut vähempi kuin maailmanvalloitus.

Menestys ja siitä siinneet rappiolliset elämäntavat vaativat myös veronsa. Hanoi Rocks tuli lakipisteeseensä joulukuussa 1984, kun yhtyeen rumpali, Razzle, menehtyi traagisesti autokolarissa Kaliforniassa. Razzlen kuolema aloitti lopullisen syöksykierteen joka johti Hanoi Rocksin hajoamiseen 1985.

"Se oli mulle 80-luvun heveimpiä downereita", kitaristi muistelee haastettelussa vuonna 1994. "Oli just päässyt puhtaaksi heroiinista ja mitä tapahtui? Heti kun se delas (Razzle) mä aloin vetää taas. Siitä alkoi – mitä vuoden putki; joka päivä."

Vuonna 1986 McCoyn elämä koki toisen suuren muutoksen: hänestä tuli isä. Tyylilleen uskollisena kitaristi kuitenkin jopa hieman vähättelee lapsen saamisen merkitystä ja samaan hengenvetoon vannoo pitävänsä tyylinsä ja elämätapansa hautaan asti.

Haastattelussa muistellaan myös suomalaisten suhtautumista ylimielisestikin esiintyneisiin rock-kukkoihin. Samalla McCoy paljastaa todellisen syyn legendaariselle kolmenkymmenentuhannen markan leveilylleen televisiossa.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit