Hyppää pääsisältöön

Syväjäädytetty opettaja

Vuonna 1971 valmistunut tieteisdraama maalaa synkän kuvan maapallon lähitulevaisuudesta.

Opettaja Otsola oli syväjäädytetty 39-vuotiaana vuonna 1971. Hänet sulatetaan 53 vuotta myöhemmin. Vaimo ja tytär jäävät vielä odottamaan omaa mahdollista sulatustaan.

Maailma on muuttunut: saasteiden takia ulkoilman kanssa ei kannata olla tekemisissä ollenkaan.

Otsolalle osoitetaan työ Suurkoulun 1F-luokan opettajana. Edellinen opettaja on joutunut jättämään työnsä saatuaan liikaa avaruussäteilyä. Ekaluokkalaisilla on paljon opetettavaa opettajalleen.

Otsolalla on sopeutumisvaikeuksia. Hän haluaa tulla uudelleen syväjäädytetyksi. Se ei ole enää mahdollista, mutta yksi pesti kuitenkin vielä järjestyisi: hän voisi hoitaa koulumuseota. Siellä hän voisi kertoa kävijöille kaikista niistä luonnon ihmeistä, joita hän itse omin silmin aikoinaan oli nähnyt.

Uusi vuosituhat on aiheuttanut käsikirjoittajalle pienen ajanlaskulapsuksen. Tapahtumat on sijoitettu vuoteen 2034, jolloin vuodesta 1971 tulee kuluneeksi 63 vuotta - ei 53, kuten tarinassa kerrotaan.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto