Hyppää pääsisältöön

Puolustusministeri Carl Haglund: armeijan käymättömyys söi miestä nuorempana

YleX Etusivussa vieraana käynyt Haglund joutui vastaamaan kiperiin armeija-kysymyksiin.

Carl Haglund

Tuore maanpuolusasioita ohjaava ministeri sai itse vapautuksen aikoinaan. Kaduttaako häntä jokin siinä, et ei ole itse käynyt armeijaa?

- Sitä ei voi oikein katua, koska en voinut itse vaikuttaa siihen. Sanotaan, että aikoinaan se harmitti siinä mielessä, kun muut lähti inttiin ja itse ei saanut mennä. Se vähän söi miestä.

- Siitä on niin pitkä aika, että nyt se ei enää siinä mielessä harmita. Se on osaltaan johtanut siihe, että mulla on ollut tarve suhtautua vielä nöyremmin tähän uuteen ministerintehtävään. Joissain asioissa on tarvinnut käydä läpi perusteita ja perehtyä asioihin.

Carl Haglund on käynnistänyt selvityksen siitä, pitäisikö Jehovantodistajien vapautus asepalveluksesta purkaa. Miksi hän on halunnut tätä selvittää?

- Koska tästä on puhuttu paljon ja moni on ollut sitä mieltä - poliitikko, asiantuntija ja kansalainen, - että tää koko järjestely on yhdenvertaisuuden näkökulmasta kyseenalainen.

Hän kertoo, että oma kanta on vielä auki, koska Haglund haluaa kuulla ensin selvityksen tulokset. Sitten asiasta voidaan keskustella perusteellisemmin. Aiheesta tehtiin selvitys jo viitisen vuotta sitten. Miksi aihetta taas selvitetään?

- No, sitä vuoden 2007 selvitystä hyödynnetään nyt. Se ei oo mennyt mappiin öö vaan sen pohjalta tehdään nyt jatkoselvitystä. Siinähän todettiin, että tässä on tiettyjä epäkohtia, jotka eivät näyttäydy yhdenvertaisina. Silloin ei päästy yhteiseen johtopäätökseen. Nyt yritetään saada parempi käsitys tästä.

Tuntuu, että tässä puututaan pieneen ongelmaan. Vuosittain hieman alle 100 nuorta miestä välttää armeijan tällä syyllä. Eikö ole tekopyhää puuttua näin pienen ryhmän tekemisiin?

- Ei ole kysymys tekopyhyydestä, vaan lähtökohtana on oltava yhdenvertaisuus meidän yhteiskunnassa. Moni kokee, että tää järjestely ei ole yhdenvertainen.

Haglund lisää, että monen mielestä vapautuksen vaihtoehtona pitäisi olla siviilipalvelus.