Hyppää pääsisältöön

Viisi työtöntä miestä otti housut pois ja sai töitä

Housut pois on paitsi brittiläinen elokuva, myös suomalainen miesstrippariryhmä 90-luvun lopulla. Työttömistä rovaniemeläismiehistä koostuva ryhmä villitsi naisia ympäri Suomen 160 keikan verran. Lopulta aplodit vaimenivat ja spottivalot sammuivat.

Brittiläinen komediaelokuva Housut pois oli valtava menestys niin kotimaassaan kuin ulkomaillakin. Se toimi myös inspiraationa rovaniemeläisen ohjelmatoimiston edustajalle, joka kokosi viidestä työttömästä miehestä elokuvan nimeä kantavan miesstrippariryhmän vuonna 1998. Tanssijoiden piti täyttää tiettyjä kriteereitä:

”Työttömyys, tavallisen suomalaisen miehen näköinen ja vähän semmoinen nallekarhumainen olemus piti löytyä kaikilta”, kommentoi ryhmän manageri Pekka Selin. Näihin kriteereihin natsasivat Keijo ”Börje” Argillander, Jarno ”Jampe” Salmi, Jaakko ”Jaska” Kaartinen, Janne ”Remes” Remes sekä Marko ”Turha” Hiltunen. Heidät värvättiin tanssiryhmään ravintolasta istumasta.

Miesten nollatanssikokemus vaihtui jokapäiväiseen tuntien tanssiharjoitteluun. Ei ollut väliä, tekivätkö kaikki ryhmän jäsenet kaikki liikkeet samaan aikaan tai täysin oikein.

”Piti näkyä, että lavalla on tavallinen mies”, Selin sanoi.

Jaska kertoi Mirja Pyykön haastattelussa vuonna 2001, että yleisöä ei haitannut sekoileminen koreografiassa vaan paljaan pinnan vähäisyys. Raitaboksereiden alta kun paljastui vielä dalmatialaiskuvioinen suojus alastoman ihon sijaan.

Housut pois –ryhmän keikkailuarkea seurattiin vuoden 1999 Tosi tarinassa. Heidän esitystahtinsa paisui kuin pullataikina ja esityksiä oli ympäri Suomen. Ajokilometrejä kertyi ainakin 140 000 vuodessa – sen jälkeen asiasta ei enää jaksettu pitää kirjaa.

Puolentoista vuoden aikana Housut pois kiljutti keski-ikäisiä naisia 160 keikalla, mutta kulissien takana kuhisi. Sekä Jaskan että Jampen alkoholinkäyttö aiheutti päänvaivaa ryhmälle, ja Jaska erotettiinkin sen vuoksi. Myös miesten paisuneet egot olivat törmäyskurssilla kun Börje ja Turha kokivat olevansa ryhmän keulakuvia.

2000-luvun alussa noste loppui. Miehet kertoivat, että elämään spottivalojen sammuttua oli vaikea tottua. Ennen kaikki oli helpompaa, Suomi tuli ikään kuin tarjottimella. Näin Turha kommentoi:

”Ainoa, mitä itse joutu tekee, oli oikeastaan sytyttää röökin.”

Teksti: Sonja Fogelholm

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto