Hyppää pääsisältöön

Applen perustaja visioi taulutietokoneen 30 vuotta sitten

Tulevaisuutta ennustava puhe löytyy vanhalta tallenteelta.

Internet // Kuva: iStockphoto

Tekniikkabloggari nimeltä Marcel Brown kertoo, että hänellä on halussaan vanha c-kasettti, jossa Applen viime vuonna menehtynyt johtaja puhuu iPadin kaltaisesta laitteesta - vuonna 1983. Osa tallenteesta julkaistiin aiemmin elokuussa, mutta nyt mielenkiintoinen toinen osuus on kuunneltavissa. Siinä Steve Jobs vastaa tekniikkakonferenssiin osallistuvien kysymyksiin. Hän kertoo muun muassa uskomattomasta tietokoneesta, jota kanniskellaan ympäriinsä mukana kuin kirjaa. Jobs lisää, että laitteessa tulee olemaan radioyhteys, jolla se voidaan yhdistää kaikkeen.

Tablettien näköiset laitteet ovat olleet visioissa jo aiemminkin. Ainakin ohjaaja Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailussa suorakulmion muotoisia laitteita nähtiin jo vuonna 1969. Toisaalta tabletteja on nähty viihteessä lähinnä avaruudenvalloittamisesta kertovissa scifi-sarjoissa tai elokuvissa. Jobs ennakoi niiden yleistyvän aiemmin.

Hänen vuoden 1983 -puheessa on muitakin edellä aikaansa olevia visioita. Esimerkiksi se, että muutaman vuoden kuluttua ihmiset tulevat käyttämään enemmän aikaa tietokoneisiin kuin autoihinsa. Hän myös puhuu tietokoneista uutena viestintävälineenä.

Lähteet: CNET