Hyppää pääsisältöön

Opinto-ohjaus

Liikenteenohjaaja
Liikenteenohjaaja liikenteenohjaus,koulu

Opinto-ohjaus on 6-osainen ohjelmasarja perus- ja toisen asteen opetuksen opinto-ohjaajille.

Sarja tarjoaa opinto-ohjaajille eväitä kehittää työmenetelmiään ja ammattitaitoaan. Liikkeelle lähdetään oppilaan näkökulmasta, mutta haasteita ratkotaan opinto-ohjaajien ja opettajien näkökulmasta.

Luokanvalvoja ohjausroolissa

Porolahden peruskoulussa ohjausvastuuta on jaettu opinto-ohjaajilta luokanvalvojille. Luokanohjaajan käsikirja on hyvä apu työnjaon miettimisessä.

Jatko-opiskelupaikka kaikille

Tampereella lähestytään tavoitetta, että sata prosenttia ikäluokasta saa jatko-opiskelupaikan. Päätöksillä ja opinto-ohjaajan tahdolla on merkitystä.

Kohti työelämää

Intensiivisen ryhmämenetelmän tavoitteena on auttaa nuorta urasuunnittelussa ja nivelvaiheen pulmissa. Ohjaajan on laitettava persoonansa peliin.

Kohtaa kulttuuritaustat avoimesti

Voiko romaninuoresta tulla kiinteistönvälittäjä? Valtakulttuurin opinto-ohjaajien on hyvä tiedostaa ennakkoluulonsa eri kulttuuritaustaa edustavia ohjatessaan.

Ohjauskeskustelu lukiossa

Miten nuoren ohjaamiseen saataisiin jatkumo eikä ohjauskeskustelu jäisi irralliseksi? Hyvällä koulun sisäisellä työnjaolla voidaan raivata aikaa ohjauskeskustelulle.

Rästipaja auttaa jatkamaan

Salon seudun ammattiopiston opiskelijoita palvelee Rästipaja Majakka, josta saa tukea, kun opinnot ovat viivästyneet. Mutta miten saataisiin rästipaja tarpeettomaksi?

Perustuu ohjelmaan: Opinto-ohjaus. Vuosi: 2008. Toimittaja: Katri Hämäläinen.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?