Hyppää pääsisältöön

Sijaisen selviytymispakki

"sijaisen selviytymispankki" grafiikka
"sijaisen selviytymispankki" grafiikka sijaiset,koulu,sijaiskasvatus

Sijaisen selviytymispakki on neliosainen ohjelmasarja kaikkien sijaisopettajien tueksi, koulutukseksi ja viihteeksi.

Sarjassa seurataan komedian keinoin sijaisopettajan työpäivää ja kuullaan oikeiden sijaisten hyviä ja huonoja kokemuksia koulumaailmasta.

Fiktio-osuudessa koville joutuvaa sijaista esittää näyttelijä Paavo Kerosuo ja hänen kommelluksiaan yläkoulun luokissa, opettajanhuoneessa ja välitunneilla kommentoi stand up -koomikko Marko Kämäräinen.

Daavid ja Goljat hammaslääkärissä

Sijaisopettaja Jami herää aamulla soittoon, joka kutsuu hänet töihin tuntemattomaan kouluun. Ensimmäinen haaste on löytää oikea koulu ja luokka ja saada selville, keitä luokassa on.

Föhr ei ole tuuli

Jami ei ehdi valmistautua tunteihin kunnolla, ja omat pohjatiedot ovat aavistuksen päässeet ruostumaan. Opettajainhuoneen kahvikassa ja käytävällä tappeleva poikaporukka tulevat tutuiksi.

Tervetuloa opettajainhuoneeseen

Jami tutustuu lähemmin värikkäisiin kollegoihinsa sekä valtionhallinnon veikeisiin sääntöihin.

Kuka sen skootterin kaatoi?

Jami yrittää selvitä hengissä myös välitunneilla ja toimia mahdollisuuksien mukaan kasvattajana. Mutta sitten keulii skootteri ja Jami on vaikeuksissa.

Perustuu tv-ohjelmasarjaan: Sijaisen selviytymispakki. Vuosi: 2009. Tuotanto: Susamuru Oy.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?