Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kalakauppiaat testasivat fileointiveitset: Joustavuus ratkaisi!

Julia Tolok
Julia Tolok fileerausveitset

Kunkun Kolme Kovaa ovat kalankäsittelyn ammattilaisia eli kalakauppiaita Helsingin kauppahalleista. Testaajina ovat Jorma Siitari ja Julia Tolok Ekströmin Kalapuodista Hakaniemen kauppahallista sekä Juha Lindberg, Kalakauppa E. Erikssonista Wanhasta Kauppahallista.

Kalakauppiaat saivat testattavakseen viisi fileointiveistä. Testissä ovat
italialainen Sanelli Premana, sveitsiläinen Victorinox Fibrox sekä kotimaiset merkit Marttiini Condor Kitchen, Hackman Gourmet ja Fiskars Functional Form.

Mukana on niin uusia tuttavuuksia kuin testaajillemme ennestään tuttujakin veitsiä. Sanelli ja Victorinox löytyvät monen kalakauppiaan
leikkuulaudalta. Fiskarsin veitsellä Juha Lindberg on voittanut kalankäsittelyn Suomen mestaruuden.

Testaajamme arvioivat veitsien leikkuujälkeä ja käytännöllisyyttä. Veitsiä käytetään neljän viikon ajan joka päivä eri kalalajien leikkaamiseen.

Hackman ei sovellu kalan fileointiin

Hackman on kaunis veitsi ja sen mukana paketissa ovat kätevät ruotopinsetit. Veitsi kuitenkin osoittautuu jo testin alussa liian jäykäksi
kalan fileointiin.

- Minä voin jo nyt sanoa, että tätä veistä minä en käyttäisi joka päivä, se on tosi epämukava, Julia Tolok harmittelee leikattuaan ensimmäistä kertaa
Hackmanilla.

- Rasvan se leikkaa vielä hyvin, mutta kylkiruodon irrottamiseen se ei välttämättä ole paras. Sillä ei saa kerralla irti kylkiruotoa, kommentoi Jorma Siitari.

Kalankäsittelyn suomenmestarin mukaan veitsen pitää joustaa.

- Veitsen kuuluu joustaa niin että se muotoutuu ruodon mukaisesti. Hackman puskee väkisin ruodosta vähän läpi, Juha Lindberg neuvoo.

- En suosittele kotikäyttöön Hackmanin veistä, koska jos ihminen ei ole ammattilainen, hän vain pilaa koko kalan, Julia Tolok summaa.

Sanelli on isojen kalojen veitsi

Ison kalan leikkaamiseen testin pisin veitsi Sanelli on kaikista paras, mutta päinvastoin kuin Hackman Sanelli joustaa liikaa.

- Veitsen terä on niin joustava, että sitä veistä pitää ihan pitää paikallaan, ettei se joustaisi liikaa ja lähtisi väärille teille, Lindberg selittää leikatessaan kuhaa.

Sanelli on kuitenkin ammattilaisen käteen hyvin sopiva veitsi ja sopiikin Jorma Siitarin mielestä mainiosti lohen halkaisuun.

- Siinä on riittävän pitkä ja leveä terä. Lisäksi Sanellin veitsessä on hyvä ja tukeva kahva, Jorma Siitari summaa.

Marttiini ja Fiskars jakavat kolmen kovan mielipiteet

Hakaniemen kauppahallin Julia Tolok ja Jorma Siitari yllättyivät postiivisesti Marttiinin veitsestä.

- Marttiinissa on erittäin kova ja napakka terä, joka soveltuu erittäin hyvin pienemmänkin kalan halkaisuun ja kylkiruodon poistoon muotonsa ansiosta, Siitari kertoo.

Wanhassa Kauppahallissa Juha Lindberg on täysin eri mieltä.

- Martiinin terä on liian lyhyt ja sen käyrästä muodosta ei ole mitään hyötyä. Minä en tykännyt tästä veitsestä lainkaan, toteaa Juha Lindberg.

Myös ergonomisesti muotoiltu Fiskars jakaa raatimme mielipiteet. Juha Lindbergin mielestä se on hyvä amatööriveitsi.

- Fiskarsin veitsi pysyy pitkään terävänä ja sillä työnteko on sujunut aika hyvin.

Tolokin ja Siitarin mielestä Fiskarsilla leikkaaminen on hankalaa.

- Terä ei jousta niin paljon, se on paksu ja tylsistyy nopeasti, Tolok toteaa.

- Terä ei ole riittävän napakka, se menee vähän miten sattuu, kun leikkaa kalaa, Siitari myötäilee.

Victorinox on hyvä kaikelle kalalle

Yhdestä veitsestä testaajamme ovat täysin samaa mieltä. Se leikkaa tarkasti niin isoja kuin pieniäkin kaloja sekä pitää terävyytensä pitkään.

- Tällainen sen veitsen pitää olla, sen pitää joustaa hyvin, Lindberg kehuu Victorinoxia ja näyttää miten kylkiruodot lähtevät vaivattomasti pois.

Kaarevien kylkiruotojen poistamiseen tarvitaan sopivasti joustava veitsi.

- Käytän veitsen joustavuutta hyödyksi taivuttamalla sitä pöytää vasten. Silloin se kaareva kylkiruoto lähtee siinä muodossa kuin se on kalassa.

Veitsen kärki pitää kulkea koko aika kalan ulkopuolella. Veitsen täytyy tehdä automaattisesti työtä, ettei se nousee pois siinä missä kylkiruodot
loppuu.

Vicotrinox on testin monipuolisin fileointiveitsi ja soveltuu erityisesti tarkan työn tekemiseen.

- Veitsi tottelee sinne minne haluaa, eikä se vie liikaa lihaa pois vatsasta eikä selkäpuolelta. Tämä on hyvä yleispuukko kaikkeen leikkaamiseen, Jorma Siitari toteaa.

Victorinox voitti fileointiveitsitestin

Merkki Pisteet (1-5) Hinta
Victorinox 4,8 24,00 e
Marttiini 4,4 22,95 e
Sanelli 4,0 27,95 e
Fiskars 2,4 20,95 e
Hackmann 1,6 18,00

Fileointiveitsitestin ehdoton ykkönen on Victorinox, joka oli helppokäyttöisin ja leikkuujäljeltään paras veitsi.

Toiseksi kipusi testaajiemme mielipiteet jakanut käyräteräinen Marttiini, joka sopii parhaiten pienille kaloille.

Niukasti kolmanneksi jäi erityisesti isoille kaloille sopiva testimme kallein Sanelli, jonka terä oli liian joustava.

Jumboksi jätettiin jäykkä Hackman, joka oli testin halvin veitsi.

- Se on niin järkyttävän jäykkä, että ei sovellu fileerausveitseksi tällä voi leikata kurkkua ja tomaattia ihan hyvin, Juha Lindberg toteaa.

Fileointiveitsissä on siis suuria eroja ja siksipä hyvää veistä ostaessa kannattaa testata, että veitsi on paitsi hyvä kädessä myös joustava.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.