Miksi osa ihmisistä jää pois yhteiskunnan pyörästä? Mediassa syrjäytymistä pohtivat usein virkamiehet ja asiantuntijat, mutta syrjäytyneiden oma ääni jää vähemmälle. Nuorten ääni -toimitus halusi tavoittaa ihmisiä tilastojen takana ja kysyä asiaa suoraan heiltä.
Tehtävä osoittautui haastavaksi. Ihmisiä oli vaikea saada kameran eteen kertomaan kohtaloistaan. Monet suostuivat taustahaastatteluun, mutta peruivat kun oli kuvausten aika. Lopulta 17-vuotias Nuutti Sinisalo pääsi haastattelemaan Diakonissalaitoksen sällikodissa asuvaa Terhoa sekä päihdetyöntekijä Jukka Järvistä.
Terhon tarina on karu. Hän kertoo molempien vanhempiensa olleen alkoholisteja. Äiti paleltui eräänä talvena hengiltä. Isää Terho muistelee käyneensä katsomassa sairaalassa, kun tätä oli puukotettu kasvoihin. Terho päätyi peruskoulun jälkeen telakalle töihin, mutta toteaa sen olleen virhe. Olisi pitänyt kouluttautua. Puusepän ammatti oli yksi haaveista.
Jäätyään työttömäksi telakalta Terho teki putkihommia, mutta ne päättyivät 90-luvun lamaan ja irtisanomiseen. Terho asui kymmenen vuotta rapistuvassa asuntovaunussa Rastilassa, kunnes muutti Sällikotiin.
Terhon kertomus jäi lyhyeksi, sillä hän kieltäytyi kesken kaiken jatkamasta haastattelua.
Terhon naisystävä Marjut suostui vastaamaan muutamiin kysymyksiin. Marjutin mielestä mediassa annetaan kuva, että kaikki syrjäytyneet olisivat alkoholisteja tai narkkareita
"Loppuen lopuksi ne on ihmisiä, jotka ovat saaneet elämäänsä ison haavan", Marjut sanoo ja liikuttuu puhuessaan kunnioituksen puutteesta.
Tietolaatikko
Vuonna 2012 syrjäytyneitä sekä syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria on arvioitu olevan noin 70 000. Jokaisesta ikäluokasta noin 5000 peruskoulun päättävää nuorta jää vaille opiskelupaikkaa, mikä johtaa helposti syrjäytymiskierteeseen.
Kataisen hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi lasten ja nuorten syrjäytymisen vähentäminen.
Sauli Niinistön perustama työryhmä laati suosituksia syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja julkaisi syksyllä 2012 sivuston, jonka tarkoituksena on antaa käytännön vinkkejä syrjäytymisen ehkäisyyn.
Nuorten ääni -toimituksen tavoitteena on tuoda nuorten näkökulmia esille mediassa. A-studion syrjäytymisinsertti oli nuorten itsensä ideoima ja toteuttama.