Hyppää pääsisältöön

2000-luvulla mikä tahansa voisi olla mahdollista

"Eilen olivat tämän päivän tapahtumat arvailujen varassa", todetaan vuonna 1969 valmistuneessa ohjelmassa siitä, mihin suuntaan kaupunkisuunnittelu oli tulevaisuudessa menevä. Millainen olisi 2000-luvun kaupunki?

Nopean kaupungistumisen myötä tultiin 1960-luvulla tilanteeseen, missä kaupunkien infrastruktuuria oli alettava ajatella uudelta pohjalta. "Onko kaupunki ikuinen järjestelmä?"

Edeltäneiden vuosikymmenten aikana tapahtuneet muutokset olivat niin suuret, että ihmisiä innostettiin pohtimaan, mitä kaikkea tulevaisuus voisikaan vielä tuoda muassaan. "Mitä tiedämme huomisesta?"

Suurimmat muutokset olivat tapahtuneet liikennevälineiden kehityksessä ja ihmisten elintavoissa. Koska kaupungit täyttyivät nyt autoista, oli seikka otettava huomioon kaikessa suunnittelussa. "Mutta varmaahan ei ole, käytetäänkö autoja vielä vuonna 2000."

Villeimmissä suunnitelmissa esitettiin, että liikenne siirtyisi kokonaan maan alle."Silloin ihminen liikkuu kuin myyrä maan alla näkemättä aurinkoa tai puita, tietämättä, missä on."

Helsingin kaupunkisuunnittelussa ei pidetty mahdottomana, että jalankulkijoille jossakin vaiheessa olisi tarjolla mm. "liikkuvia portaita ja lämmitettyjä alueita, joilla matkanteko olisi mukavampaa".

Teksti: Petra Himberg