Hyppää pääsisältöön

2000-luvulla mikä tahansa voisi olla mahdollista

"Eilen olivat tämän päivän tapahtumat arvailujen varassa", todetaan vuonna 1969 valmistuneessa ohjelmassa siitä, mihin suuntaan kaupunkisuunnittelu oli tulevaisuudessa menevä. Millainen olisi 2000-luvun kaupunki?

Nopean kaupungistumisen myötä tultiin 1960-luvulla tilanteeseen, missä kaupunkien infrastruktuuria oli alettava ajatella uudelta pohjalta. "Onko kaupunki ikuinen järjestelmä?"

Edeltäneiden vuosikymmenten aikana tapahtuneet muutokset olivat niin suuret, että ihmisiä innostettiin pohtimaan, mitä kaikkea tulevaisuus voisikaan vielä tuoda muassaan. "Mitä tiedämme huomisesta?"

Suurimmat muutokset olivat tapahtuneet liikennevälineiden kehityksessä ja ihmisten elintavoissa. Koska kaupungit täyttyivät nyt autoista, oli seikka otettava huomioon kaikessa suunnittelussa. "Mutta varmaahan ei ole, käytetäänkö autoja vielä vuonna 2000."

Villeimmissä suunnitelmissa esitettiin, että liikenne siirtyisi kokonaan maan alle."Silloin ihminen liikkuu kuin myyrä maan alla näkemättä aurinkoa tai puita, tietämättä, missä on."

Helsingin kaupunkisuunnittelussa ei pidetty mahdottomana, että jalankulkijoille jossakin vaiheessa olisi tarjolla mm. "liikkuvia portaita ja lämmitettyjä alueita, joilla matkanteko olisi mukavampaa".

Teksti: Petra Himberg

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto