Hyppää pääsisältöön

Hiihdon hurmaa 1930-luvulta

Monenlaisia hiihtoasusteita, housuja ja hamosia nähdään 1930-luvun talviurheilua esittelevässä, upeassa filmikoosteessa. Tyyli on vapaa – tärkeintä ovat hohtavat hanget ja talven riemut.

Filmiyhtiö Aho&Soldanin tallentamassa koosteessa esitellään myös harvinainen alppilaji, pujottelu, joka 1930-luvulla teki vasta tuloaan Suomeen. Käännökset, auraus, hypyt ja muut temput onnistuvat laskettelurinteessä hyvin myös puusuksilla ja villahame päällä. Alppilajien vauhdin hurma on kuitenkin tarttuvaa. Myös perinteinen hiihtotaito oli vielä 1930-luvulla kunniassa. Kansa kulki suksilla, ja sukset valmistettiin kotona.

Eri puolilla Suomea järjestettiin suuria hiihtotapahtumia, joihin osallistuivat niin mummot kuin vaaritkin. Filmikoosteessa piipahdetaan talvitapahtumissa ja hiihtokilpailuissa Hyvinkäällä, Kolilla ja Lapin tuntureissa. Rovaniemen markkinoilla filmille on tallennettu jopa kuristajakäärme, joka talven pakkasissa on kohmettunut lähes liikkumattomaksi. Filmikoosteen kuvat ovat sotia edeltävältä vuosikymmeneltä. Selostus ja musiikki on tallennettu jälkiäänityksenä vuonna 1962.