Hyppää pääsisältöön

Hiihtodoping-dokumentin esittäminen yritettiin estää Pohjanmaalla

Suomalaisen huippuhiihdon doping-historiaa selvittävän dokumentin ensi-ilta on tänään.

Arto Halonen ja Jouni K. Kemppainen Etusivun vieraina.

Sinivalkoinen valhe -dokumentin ohjaaja Arto Halonen ja toinen käsikirjoittaja Jouni K. Kemppainen kertoivat YleX Etusivun haastattelussa, että elokuva on herättänyt jo ennen esitystään kiivaita reaktioita.

- Se, mikä tänään kiinnitti huomiota, oli se, missä kaikkialla tätä elokuvaa on arvosteltu. Paljastui, että tällainen länsirannikon valkoinen kaistale eli Satakunnan kansa, Pohjalainen ja Ilkka eivät ole julkaisseet tästä elokuvasta arvostelua ollenkaan, sanoo tuottaja Kemppainen.

- Samalta alueelta kaksi elokuvateatteria on jo perunut varaamansa esityksen. Toinen on Raumalla, joka ei ole ihan pieni paikka.

Arto Halonen kertoo, että yhdessä Pohjanmaan ennakkonäytöksistä oli ongelmia.

- Oltiin Kauhavalla ja siellä paikallinen teatterin pitäjä sai paljon soittoja ihmisiltä, jotka yritti painostaa, että leffaa ei näytettäisi. Muun muassa paikallinen historianopettaja oli soittanut, että etenkin nuoriso ei saa sitä mennä katsomaan. Hän tuli sitten valvomaan, että ketä sinne näytökseen tuli paikalle.

Näytökseen jälkeen käytiin kuitenkin hieno keskustelu paikalle saapuneiden kanssa.

- Yksi nainen sanoi, että tämä on hieno leffa, kun tämä ei syyllistä ketään. Tämä jakaa vastuuta ja käy järjestelmää vastaan ja on urheilijan puolella. Toisin sanoen olisi hienoa, jos pohjalaiset nyt nousisivat kapinaan ja haluaisivat nähdä tämän leffan.