Hyppää pääsisältöön

Mihin aikaan? Paljonko? Kuinka monta?

Näkymää korsikalaiselta katetulta torilta.
Ranskassa toreilla ja halleissa on vilkasta heti aamusta. Näkymää korsikalaiselta katetulta torilta. Kuva: Yle/Jaana Sormunen Ranska,Korsika,tori,kauppahallit

Ranska saattaa aikatauluiltaan olla suomalaiselle hämmentävä maa. Aukioloajat kannattaa tarkistaa, sillä nähtävyydet, virastot, apteekit ja liikkeet noudattavat omaa kirjavaa käytäntöään. Ruokailuajat ovar ranskalaisille pyhä asia. Onneksi aina löytyy brasserie, joka ei sulje oviaan iltapäiväksi, jos lounas sattuu jäämään väliin!

Tärkeimmät

A quelle heure?  Mihin aikaan?

à midi   klo 12.00

du lundi au vendredi  maanantaista perjantaihin

Combien? Paljonko? Kuinka monta?

Aikakäsitys

Ranskassa elämänrytmi ja käytännöt poikkeavat suomalaisista. Ranskan sisällä, eri maakuntien välillä on huomattaviakin eroja. Usein melko pitkäksi venyvä työpäivä vaikuttaa myös palveluiden saatavuuteen. Ranskassa on tavallista, että töistä lähdetään vasta klo 18.00 tai 18.30. Ruokatauko on kuitenkin reilumman pituinen kuin Suomessa ja taukoa pitävät myös lähes kaikki muut paitsi ravintoloitsijat.

Hyvä nyrkkisääntö on aina tarkistaa aukioloajat (heures d'ouverture), mikäli suunnistaa varta vasten tiettyyn kohteeseen, jotta tietää sen varmasti olevan auki (ouvert). Monet nähtävyydet, museot, galleriat ym. saattavat jonakin tiettynä arkipäivänä olla kokonaan kiinni (fermé).

Aikatauluja ja kellonaikoja kannattaa tarkistaa myös asemilla ja kysyä reippaasti, milloin kulkuneuvo lähtee. Kysyminen on erittäin tavallista.

Le train part à quelle heure ? Mihin aikaan juna lähtee?

Kellonajat

A quelle heure ? Mihin aikaan?

- Les magasins ferment à quelle heure ?  Mihin aikaan kaupat menevät kiinni?

- A midi.  Kello 12 päivällä.

- A neuf heures du soir.  Kello yhdeksän illalla.

- A quelle heure ouvre la pharmacie ? Mihin aikaan apteekki avataan?

- A neuf heures. Yhdeksältä.

- A quelle heure fermez-vous ? Mihin aikaan suljette?

- A sept heures du soir.  Seitsemältä illalla.

Milloin?

Quand ? Koska / Milloin?
Quand part le train ? Koska juna lähtee?
Quand ouvre le musée ? Koska museo avataan?
Il est fermé ? Onko se kiinni?

Viikonpäivät

Fermé le lundi.  Suljettu maanantaisin.
Ouvert du mardi au vendredi.  Auki tiistaista perjantaihin.
lundi maanantai
mardi tiistai
mercredi keskiviikko
jeudi torstai
vendredi perjantai
samedi lauantai
dimanche sunnuntai
la semaine viikko

Vuorokaudenajat

Le jour ou la nuit ? Päivällä vai yöllä?
le soir
illalla, iltaisin
le matin aamulla, aamuisin, aamupäivällä, aamupäivisin
l'après-midi iltapäivällä, iltapäivisin
la nuit yöllä, öisin
le jour päivällä, päivisin
toute la journée koko päivän

Koska niin monet liikkeet ja myös virastot sulkevat ovensa lounasajaksi, joka alkaa Ranskassa klo 12.00 eli puolenpäivän aikaan (à midi), on hyvä ymmärtää sanonta:

jusqu'à midi klo 12:een asti
Le magasin est ouvert jusqu'à midi.
Liike on auki klo 12:een.

Paljonko? Kuinka monta? Montako?

Combien ? Paljonko? Kuinka monta?
C'est combien ? Paljonko tämä/se maksaa?
Combien d'euros ? Kuinka monta euroa?
Combien de kilomètres ? Kuinka monta kilometriä?
Combien d'arrêts ? Kuinka monta pysäkkiä?

Lukusanat

Les chiffres de 0 à 15

 0 zéro
 1 un
 2 deux
 3 trois
 4 quatre
 5 cinq
 6 six
 7 sept
 8 huit
 9 neuf
10 dix
11 onze
12 douze
12 treize
14 quatorze
15 quinze

Les chiffres de 16 à 200

 16 seize
 17 dix-sept
 18 dix-huit
 19 dix-neuf
 20 vingt
 21 vingt-et-un
 22 vingt-deux
 23 vingt-trois
   
 30 trente
 31 trente-et-un
 32 trente-deux
 33 trente-trois
 40 quarante
 50 cinquante
 60 soixante
 70 soixante-dix
 80 quatre-vingts
 90 quatre-vingt-dix
100 cent
120 cent vingt
200 deux cent

Kymmenten ja ykkösten välissä luvuissa 21 - 61 on ja-sana et sekä väliviivat. Esim. vingt-et-un (21).

Aukioloajoista

Pienten ja suurten paikkakuntien käytännöissä on eroja, joten aina tulee kohteen aukioloaika tarkistaa!

Ravintoloiden aukioloajat kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelee päiväänsä. Lounas nautitaan klo 12.00 tienoilla ja illallinen klo 19.00 tai myöhemmin. Aterioiden välissä ravintolat ovat usein kiinni. Brasserie pelastaa tilanteen, sillä se tarjoilee ruokaa koko päivän (toute la journée). Sekin on ruokapaikka, ravintola, mutta ei samantasoinen kuin restaurant.

Useimmat liikkeet (magasins) sulkevat ovensa iltapäiväksi (n. 13.00 - 16.00). Tavaratalot (grands magasins) ovat auki koko päivän jopa klo 20:een tai 21:een. Pienet liikkeet ovat usein auki myös sunnuntaisin, mutta suljettuna maanantaisin, ainakin aamupäivän

Virastot (administrations, agences, bureaux) ovat avoinna klo 9.00 - 18.00, mutta lounasajan kiinnioloon saa varautua. Monet hallinnolliset virastot sukevat jo klo 16.30 tai 17.00.

Pankit (banques) ovat auki (ouvert) klo 9.00 - 17.00, mutta saattavat olla kokonaan kiinni maanantaisin. Maanantaisin kiinni olevat pankit ovat kuitenkin avoinna muutaman tunnin myös lauantaisin. Lounastauko klo 12.30 - 14.00 pidetään myös monissa pankeissa. Käytäntö vaihtelee.

Postitoimistot (bureaux de postes) ovat avoinna ma - pe 8.00 - 19.00 ja lauantaisin klo 8.00 - 13.00. Pienillä paikkakunnilla tämäkin saattaa vaihdella.
Useimmat apteekit (pharmacie) ovat auki  klo 9.00 - 13.00 ja klo 15.00 - 19.00.  Suurista kaupungeista löytyy aina apteekkeja, jotka ovat auki 24 tuntia vuorokaudessa. Apteekin symboli on vihreällä neonvalolla valaistu risti.

Museoista on hyvä tietää, että useimmat pitävät ovensa kokonaan kiinni yhtenä päivänä viikossa, usein maanantaisin tai tiistaisin.

Ranskalaisen postitoimiston julkisivua ja postin kyltti.
Pariisilainen postitoimisto. Ranskalaisen postitoimiston julkisivua ja postin kyltti. Kuva: Yle/Jaana Sormunen Ranska,posti,postitoimisto
 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!