Hyppää pääsisältöön

Vastasyntyneen vauvan, kissan ja koiran päässä surisee rytmisesti

Nukkuvan koiran päässä surisee rytmikkäästi


Vastasyntyneen vauvan ja kissan ja koiran päässä surisee rytmisesti, kun ne nukkuvat. Nisäkkäillä, joilla on suuri aktiivisen unen määrä ensimmäisinä elinviikkoinaan, tapahtuu pääosa hermosolujen välisten toiminnallisten kytkentöjen muokkauksesta rennosti unen aikana.

Ensimmäisinä elinviikkoina havaittavat aivojen sahköisen toiminnan rytmiset purkaukset muokkaavat tehokkaasti syntyviä hermoliitoksia, synapseja. Aivojen pitkä kypsymisaika näyttäisi olevat yhteydessä niiden muovautuvuuteen eli plastisuuteen. Jo kauan on tiedetty, että tällaisten lajien oppimis- ja sopeutumiskyky ovat yleensä hyviä aikuisenakin.

Helsingin yliopiston tutkijat ovat nyt selvittäneet solu- ja molekyylitasolla, miten aivojen sähköisen toiminnan rytmittyneisyys ohjaa muodostuvien synapsien määrää ja laatua vastasyntyneillä. Häiriöt tässä kypsymisprosessissa esim. altistuminen lääkeaineille tai ympäristömyrkyille, voivat johtaa pysyviin muutoksiin hermoston toiminnassa ja rakenteessa.

Tutkimus auttaa ymmärtämään, miten ensimmäisten syntymänjälkeisten elinviikkojen olosuhteilla saattaa olla pitkäaikaisia vaikutuksia kuten käyttäytymishäiriöt, erilaiset hermoston sairaudet ja heikentynyt stressinsieto.

Tutkimus on julkaistu arvostetussa Cerebral Cortex –lehdessä.

http://cercor.oxfordjournals.org/