Hyppää pääsisältöön

Kärsitkö lukihäiriöstä? Testaa uusi fontti, joka pitää kirjaimet paikallaan

Uusi dysleksia-fontti on saanut rutkasti kiitosta maailmalla.

OpenDyslexic-fontti on suunniteltu lukemisen erityisvaikeuksien kanssa painiville // Kuva: Abelardo Gonzales

Pomppivatko ja kääntyilevätkö kirjaimet kun koitat lukea? Kärsitkö dysleksiasta eli lukemisen erityisvaikeudesta, kansanomaisesti lukihäiriöstä? Koetapa uutta ilmaista fonttia, jonka on nyt uutisoitu auttaneen monia lukemisvaikeuksien kanssa painineita ympäri maailman.

Englantilaisen puhelinsovellus-suunnittelija Abelardo Gonzalesin OpenDyslexic-fontti on viimevuotisen web-julkaisunsa jälkeen lähtenyt leviämään. Viimeisimpänä avoimen ja vapaaseen käyttöön tarkoitetun fontin on arsenaaliinsa napannut suosittu uutisartikkeliohjelma Instapaper. Palvelun käyttäjät voivat siis lukea kiinnostavimmat juttunsa uudella kirjasintyypillä.

Gonzalesin fontti on lisäksi sisällytetty muun muassa e-kirja-lukulaitteisiin ja asennettu koulujen tietokoneisiin - hyvin tuloksin:

- Palaute on ollut loistavaa! Ihmiset ovat lähettäneet minulle mailia, että he ovat pystyneet ensimmäistä kertaa elämässään lukea tekstejä ilman, että kirjaimet ja sanat vääntyilevät ja kääntyilevät. Fonttini on myös auttanut muissa lukihäiriöön liitettävissä oireissa, Gonzales kertoi BBC:lle.

Fontin ihmeellisyys nojaa yksinkertaiselta kuulostavaan kikkaan: kirjaimet ovat painotettuja, mikä ehkäisee mieltä kääntelemästä niitä alitajuisesti.

- Olen nähnyt aiemmin samanlaisia fontteja, mutta siihen aikaan olisi ollut liian kallista ja epäkäytännöllistä kehittää niitä laajempaan käyttöön.

Gonzales julkaisi fonttinsa ensin avoimessa OpenWeb-nettiselaimessa, mistä se lähti leviämään nettiin. Mies kertoi, että tällä hetkellä muun muassa Sony ja Amazon harkitsevat lukihäiriöfontin ottamista lukulaitteisiinsa. Gonzales toivoo myös Googlen lisäävän OpenDyslexicin nettifonttitietokantaansa.