Hyppää pääsisältöön

Nouseva suomalaistrubaduuri tarjoaa leppoisan levyn syysmasennuksen ehkäisyyn

YleX:n albumina soi Jukka Ässän Mitäs tässä -levy.

Jukka Ässä // Kuva: Juhani Kenttämaa

Jukka Salminen on tamperelainen valokuvaaja, kolmen lapsen isä, kulttuuriaktiivi sekä muusikko, joka on vaikuttanut mm. Samae Koskisen bändissä sekä veljensä Tommin kanssa Tigerbombs-nimisessä yhtyeessä. Lisäksi hän on myös esittänyt englanninkielistä soolomateriaalia Tapes-nimen alla. Nyt miehen työlistalla on suomenkielisen debyyttisoolon julkaisu Jukka Ässänä.

- Huomasin Samaen keikkakitaristina, että suomenkieli kolahtaa yleisöön huomattavasti paremmin kuin englanninkieli, jota on entistä vaikeampi ymmärtää kolmen promillen humalassa. Koin tarpeelliseksi yrittää laulukielen muuttamista, ja onnistuin siinä tarvittavien ponnistelujen jälkeen, Jukka kertoo syistään siirtyä härmäänkieleen.

Jukka Ässän suurimmat musiikilliset vaikutteet tulevat kotimaisilta suuruuksilta sekä länsinaapurista.

- J. Karjalaisen vaivattomalta kuulostavat pop-laulut ja fiilistelynomaiset sanoitukset ihastuttavat. Sitten Dave Lindholm, jonka vähän mystisyyteen menevät tajunnanvirralliset tekstit ja kitaransoitto on tosi hienoa. Lisäksi tuotannollisesti ruotsalaiset Håkan Hellström sekä Jens Lekman ovat taiteilijoita, jotka ovat viitoittaneet hakemaan vaikutteita myös perinteisestä pop-ilmaisun ulkopuolelta.

Mitäs tässä -albumin teemat käsittelevät arkea, siitä pakenemista sekä pisara nostalgiaa.

- Olen Toijalasta kotoisin, minkä takia tarkkailen maailmaa pikkupaikkakuntalaisen silmin. Mm. päämäärättömän kiireen kummastelu näkyy ja kuuluu sanoituksissa. Sen lisäksi perheellistymisen tuoma vastuu ja pakollinen optimismi huokuu teksteissäni "kyllä kaikki vielä suttaantuu" -asenteena.

_A_lbumilla vierailee liuta tunnettuja suomalaisia pop-vaikuttajia Reginan Mikosta sarjakuvataiteilijanakin tunnettu Ville Piriseen aina I Was A Teenage Satan Worshipperin Anttiin.

- Tämä on luonteeltaan bändi- sekä kaverilevy siinä mielessä, että kaikki albumimateriaalia kanssani työstäneet ovat ystäviäni, joiden kanssa olemme mm. keikkailun suhteen tiiviissä suhteessa. Tällä erää työstimme minun soololevyäni, seuraavalla kerralla olen vastavuoroisesti valmis auttamaan kykyjeni mukaan jotakuta toista omien projektien ja haaveiden toteuttamisessa.

Kuuntele Jukka Ässän tarinointia omasta levystään

Lähteet: YleX Viikon albumi -haastattelu