Hyppää pääsisältöön

Suomen ainoa CD-tehdas ei usko musiikkiteollisuuden kestävän ilman CD-levyjä

Data-Mate-yhtiö on ainoa suomalaisomistuksessa olevasta CD ja DVD -tehdas. Siellä tuotetaan vielä vuosittain kahdesta kolmeen miljoonaa CD:tä.

musiikki // Kuva: EPA/ RAINER JENSEN

Vaikka 30-vuotiaan CD:n suosio laskee, on formaatti tehnyt uusiakin aluevaltauksia: se on löytänyt tiensä äänikirjoihin ja erilaisiin manuaaleihin. Aiheesta kertoo Yle Uutiset.

Samu Scheiman Data-Mate -yhtiöstä kertoo, että on erittäin vaikeaa miettiä levy-yhtiöiden ja musiikkiteollisuuden olemassaoloa ilman CD:tä.

-\u0009Sieltä ollaan saatu rahoitus puhtaasti uusien artistien tuottamiseen ja tuomiseen meidän tietoisuuteen, Scheiman kertoo.

CD-levyllä voi olla kulttuuriarvoa kuten vinyyleilläkin. On vaikea kuvitella esimerkiksi Radioheadin OK Computer -levyä muuhun kuin CD-formaattiin.

-\u0009Kun tällaisista levyistä tehdään vinyyliuusintajulkaisuja, niin siinä kohtaa se CD puoltaa paikkaansa, Levykauppa Äx:n Arttu Partinen sanoo.

Uuden tekniikan seurauksena ihmiset haluavat Partisen mukaan kuitenkin eroon vanhoista CD-levyistä.

- Sitä tullaaan jääkiekkokassillisen kanssa CD-levyjä, että ostatteks te näitä. Se esine koetaan sellaiseksi, ettei se merkkaa, Partinen jatkaa.

Mikä oli sinun ensimmäinen CD-levysi?

Lähteet: Yle Uutiset