Hyppää pääsisältöön

Tarina leivän historiasta

Ruisleipä, suolakala ja piimä ovat olleet suomalaisten perusravintoa vuosisatojen ajan. Ruis tunnettiinkin jo kivikauden Suomessa.

Leipää on siunattu ja kunnioitettu kaikissa kulttuureissa. Kun nälkävuosia oli usein, puhtaista jauhoista leivottua leipää opittiin kunnioittamaan nöyrin mielin. ”Leipä on Jumalan lahja ja maan siunaus!”

Leipävilja on ollut ihmisten ravintona jo tuhansia vuosia. Vehnää ja ohraa viljeltiin aluksi Lähi-idän hedelmällisissä jokilaaksoissa ja Välimeren rantamilla. Sieltä vehnän viljely on levinnyt kaikkialle maailmaan.

Ruis ja kaura tulivat Eurooppaan vasta myöhemmin. Alkujaan ruis olikin rikkaruoho.

Aluksi jyviä vain koottiin ja paahdettiin. Jyviä syötiin sellaisenaan tai jonkinlaisena puurona. Rouheet, jauhot ja leipominen keksittiin myöhemmin.

Viljan merkitys kasvoi maailmanvaltojen myötä ja suurten kaupunkien syntyessä. Viljasta tuli myös vallan väline.

Ruis on ollut varsinkin pohjoisten kansojen vilja, koska ruis kestää hyvin talven ja pakkaset.

Leipä onkin yhä muodossa tai toisessa ruokapöydän perusravintoa. Lähes jokaisella aterialle syödään yhä leipää.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto