Hyppää pääsisältöön

Jay-Z: Kurt Cobain pysäytti hiphopin hetkeksi

Jay-Z antaa tunnustusta edesmenneelle grunge-ikonille.

Jay-Z // Kuva: EPA/ENNIO LEANZA

Jay-Z on kertonut olevansa suuri Kurt Cobain -fani. Hiphop-mogulin mukaan Cobainin johtama grungeaalto oli 90-luvun alussa niin vahva, että hiphopin kehitys pysähtyi hetkeksi.

Jay-Z, oikealta nimeltään Shawn Carter kertoo Pharrell Williamsin uudessa Pharrell: Places and Spaces I've Been -kirjassa seuraavasti (vapaa suomennos): Tukkametalli dominoi radioaaltoja ja tuolloisessa rockissa oli enemmän kyse ulkonäöstä kuin siitä alkuperäisestä asiasta - nuoruuden kapinallisesta hengestä. Tämän vuoksi Nirvanan Smells Like Teen Spirit soitti kelloja niin isosti. Se kertoi juuri sen, miltä ihmisistä tuolloin tuntui.

Jay-Z:n mukaan tukkabändit oli tuon ajan hiphoppareille helppo suupala, mutta Cobainin johtama vasta-aalto oli niin voimakas, että se pysäytti hiphop-kentän hetkeksi. Jay-Z:n mukaan hiphop olisi ilman grungea noussut jo aiemmin kulutetuimmaksi musiikkityyliksi:
Cobain oli sellainen henkilö, jota et voi olla katsomatta tai kuuntelematta. Kun hän ilmaantui tiesin, että meidän (hiphop-artistien) oli odotettava vielä hetki.

Kurt Cobain teki itsemurhan vuonna 1994.

Lähteet: Digital Spy, NME, Spin