Hyppää pääsisältöön

Kaappikellon valmistus

Kellomestari Jussi Ala-Röyskö muotoilee kellon kruunua.
Kellomestari Jussi Ala-Röyskö muotoilee kellon kruunua. Kuvakaappaus ohjelmasta. Kellomestari Jussi Ala-Röyskö muotoilee kellon kruunua. Kuva: Taito-tv kellot,kello- ja kultasepänliikkeet,kellosepät,kaappikellot,työkalu

Kellomestari Jussi Ala-Röyskö valmistaa vanhan ajan kaappikelloja.

Materiaalin valinta

Kaappikello valmistetaan männystä, mieluiten tiivissyisestä ja pihkaisesta puusta.

Rungon muotoilu

Kaappikelloja valmistetaan useissa eri muodoissa, ja niille kaikille on omat kaavat. Jussi Ala-Röyskö aloitti kellonvalmistuksen heti armeijasta päästyään.

Rungon kokoaminen

Rungon kokoamiseen kuuluu monia eri työvaiheita. Niitä ovat mm. osien liimaus, sivujen ja aukkojen jyrsiminen sekä koneiston kopan valmistus.

Koristekuviointi

Kun kellon kruunun ulkoreunat on sahattu muotoonsa, on vuorossa koristeellisten aukko-osien työstäminen. Videon loppuosa on äänetön.

Viimeiset työvaiheet

Valmiiksi koottu runko maalataan. Pintamaalin päälle tulevat listojen raitaväritys ja kellon oven koristemaalaus. Työ viimeistellään puolikiiltävällä lakalla.

Seuraavaksi asennetaan kellon koneisto, vetimet ja saranat. Sitten kello asennetaan oikeaan aikaan ja tekijä voi jättää puumerkkinsä valmiin kellon sisään.

Kellon kruunu valmiina. Kuvakaappaus ohjelmasta.

Kellon kruunu valmiina. Kuvakaappaus ohjelmasta.Kellon kruunu valmiina. Kuvakaappaus ohjelmasta.

Perustuu ohjelmaan: Taito-tv: Kellomestari Toimittaja: Heikki Koskela Vuosi: 2003

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.