Hyppää pääsisältöön

Nalle Wahlroos sanoo jos jossain on parantamisen varaa

Björn Wahlroos kirjoitti kirjan, jossa hän esitti mielipiteitään ja näkemyksiään siitä miten asioiden pitäisi yhteiskunnassa olla. Nalleksikin kutsutulla miehellä on tapana kohauttaa sanomisillaan. Hänellä on kuitenkin tapana sanoa, jos jossain on parantamisen varaa.

Tietolaatikko

Björn "Nalle" Wahlroos on suomalainen talousvaikuttaja, joka on toiminut finanssialalla 1980-luvulta lähtien. Wahlroos tunnetaan kärkkäistä mielipiteistään ja hänet on monasti leimattu porvarillisen ajatusmaailman johtotähdeksi Suomessa.
Usein mielipideväittelyissä on nostettu esiin Wahlroosin nuoruus ja opiskeluaika, jolloin hän oli vahvasti mukana taistolaisliikkeessä. Wahlroosin ajatusmaailman muutos onkin Suomessa liki vertaansa vailla. Hän erosi vasemmistohenkisistä poliittisista järjestöistä 1970-luvun alussa ja liittyi Ruotsalaiseen kansanpuolueeseen 1980-luvun alussa.

Talousvaikuttaja Björn Wahlroos vuonna 2012 kirjoitti kirjan. Markkinat ja Demokratia -niminen teos hahmotteli uutta yhteiskuntaa ja valtiota. Wahlroosin kirjan viesti kiteytettiin useissa yhteyksissä yhteen lainaukseen: ”Enemmistövaltaa ja enemmistön tyranniaa on rajoitettava.”

Kirjassaan Wahlroos viittasi useaan otteeseen kahteen talousajattelijaan: Ayn Randiin ja Alexander Hamiltoniin, joista jälkimmäinen muistetaan Yhdysvaltojen ensimmäisenä valtiovarainministerinä (silloin vir. rahaministeri).

Kultakuumeen haastattelu siirtyy kuitenkin nopeasti kirjasta ja sen ympärille muodostuneesta kohusta sivistykseen — näin yleisesti. Wahlroos myöntää, että koko kirjaprojektin taustalla oli ajatus siitä, että suomalaisilta puuttuu näkökulma brittiläis-amerikkalaiseen keskustelukulttuuriin ja erityisesti sen historiaan.

”Me jotenkin aina uskomme, että valistus on ranskalainen keksintö”, Wahlroos sanoo. ”Mutta sitten kun sanoo, että valistus on itse asiassa paljon enemmän brittiläistä perua ja sen lapsi on Amerikan Yhdysvallat; tämä on hyvin vieras ajatus (suomalaisille).”

Onko Suomi sitten Wahlroosin mielestä 2010-luvulla yhä sivistysvaltio?

”Suomi on ennen kaikkea ollut sivistysvaltio. Me olemme olleet nuori kansa, joka puhaltaen lähestulkoon yhteen hiileen on rakentanut yhteiskuntaa voimakkaalla sivistysihanteella.” Wahlroos ihailee haastattelussa erityisesti 20-luvun yhteiskuntakehitystä, sekä sodan jälkeistä jälleenrakennuksen aikaa.

”Tässä päivässä sitten — en tiedä. En osaa sanoa onko suomalaisten innostus sivistykseen niin palava kuin se joskus oli. Olen taipuvainen sanomaan, että tässä on parantamisen varaa.”

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto