Hyppää pääsisältöön

Tutkija: suomalaiset eivät ole sen kateellisempia kuin muutkaan

Tommi Uschanov on penkonut läjittäin kirjallisuutta ja tutkimuksia selvittääkseen mistä Suomessa on kyse.

Tommi Uschanov julkaisi kirjan suomalaisuudesta.

Suomalaisista ja suomalaisuudesta puhuttaessa hyvin usein luonnehdinnat ovat luokkaa: suomalaisilla on huono itsetunto, Suomi on metsäläisten maa Euroopassa, olemme kansana kateellisempia kuin muut - ja tietenkin se muistetaan aina, että me emme osaa juoda alkoholia oikein. Kohtuullisesti.

Aiheeseen uppoutunut tutkija Tommi Uschanov sanoo, että olemmehan me kateellisia, mutta asia ei ole aivan niin yksiselitteinen.

- Kysymys, jota ei yleensä kysytä tässä yhteydessä on se, että olemmeko me kateellisempia kuin muut kansat. Siihen taas ei ole kieltävää eikä myöntävää vastausta.

Uschanov tutki Miksi Suomi on Suomi -kirjaansa varten paljon kirjallisuutta muista länsimaiden kansoista. Hän kertoo huomanneensa hauskan piirteen niissä.

- Siellä toistui aika monen kansan kohdalla ajatus, että kaikki kansat ovat jotenkin poikkeuksellisen kateellisia. Samaan tapaan kuin meillä puhutaan tyypillisestä suomalaisesta kateudesta, niin esimerkiksi Hollannissa puhutaan tyypillisestä hollantilaisesta kateudesta.

Hän mainitsee saman toistuvan muun muassa kanadalaisista ja australialaisista kertovassa kirjallisuudessa. Kateus ei siis voi olla mitenkään suomalaisten yksinoikeus. Suomalaiset eivät ole sen kateellisempia kuin muidenkaan maiden asukkaat.

- Sama valitus, samoin sanankääntein ja -muodoin löytyy monesta muustakin kulttuurista, tutkija sanoo.

Mitä muuta tutkimusretkellä suomalaisuuteen paljastui? Historiankirjoitustamme dominoivat sodat - miksi? Kuuntele koko haastattelu alta.