Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Yksinkertaisin pyykkiteline voitti testin

Melkein joka huushollissa tarvitaan kokoontaitettavaa, siirrettävää pyykkitelinettä. Telineitä on erimallisia ja –kokoisia. Kolmen kovan testi paljasti, että pyykkitelinekin voi olla liian vaikea käyttää. Kaikki telineet eivät kestä kovassa käytössä.

Neljän kuukautta, satoja kiloja pyykkiä

Testissämme oli mukana neljä telinettä: Sinin pieni perusteline Ted, Kotilaakson siivekkeellinen Aino, Ikean oma malli Frost ja Metaltexin korkea pystyteline Aliseo . Testiin valittiin mahdollisimman erimallisia, kokoontaitettavia telineitä.

Telineitä testaamaan pestautui kolme Marttaa: Sanna Tiainen-Erkkilä Espoosta, Tiia Laukkanen Kirkkonummelta ja Kati Lavikka Vantaalta. He ovat raskaan sarjan pyykinpesijöitä.

- Meillä on vauva, joka käyttää kestovaippoja. Kolme poikaa ja mies urheilevat, niin että sitäkin kautta pyykkiä tulee paljon, kertoo Sanna.
Laukkasen perheessä on kolme alle kouluikäistä lasta.

- Joka päivä pitäisi pestä pyykkiä, mutta aina ei jaksa. Sitten hurruutan monta koneellista päivässä, tunnustaa Tiia.

- Meillä on kaksi lasta koulussa ja yksi eskari-ikäinen, laskee Kati.

- Kun sekä mies että minä vielä urheilemme paljon, pyykkiä kertyy aivan järkyttävät määrät.

Testiryhmä sai telineet käyttöönsä viime keväänä, toukokuussa. Telineitä käytettiin päivittäin normaalissa pyykinkuivautuksessa. Testaajat kuivasivat pyykkiä sekä ulkona että sisällä. Testiryhmä pyrki siihen, että kaikkia telineitä käytetään saman verran.

Telineiden avaaminen ja sulkeminen

Arkisessa käytössä pyykkitelinettä avataan ja suljetaan joka päivä. Sitä pitäisi voida säilyttää kokoon taitettuna pienessä tilassa, vaikkapa vaatehuoneessa tai kylpyhuoneen seinää vasten. Metaltexin teline on tällaiseen rumbaan täysin sopimaton.

- Telineen ritilät irtoavat todella helposti ja niitä on vaikea kiinnittää takaisin, esittelee Sanna.

- Telineen pyörissä ei ole mitään lukitusta. Erityisesti ulkona, vähänkin kaltevalla alustalla ne kierivät alta pois, hän jatkaa.

Metaltexin Aliseon avaaminen ja sulkeminen on niin hankalaa, että sitä ei kovin usein viitsi tehdä. Teline sopii vaikkapa parvekkeelle, jossa se voi olla koko ajan auki. Pyörät helpottavat telineen siirtämistä, jos lattia on täysin tasainen.
Toista ääripäätä edustaa pieni Sini. Sen saa auki yhdellä liikkeellä, tarvittaessa vaikka yhdellä kädellä.

Pyykin ripustaminen

Ikean telineessa on lyhyitä naruja poikittain koko pitkän telineen mitalla. Pyykin joutuu ripustamaan epäluontevassa asennossa, vartalo sivusuunnassa pyykkitelineeseen nähden. Ripustusasento olisi luonteva telineen päässä, mutta siellä käden mitat ei riitä kovin pitkälle.

- Telineen ympärillä joutuu pyörimään aika tavalla, valittaa Kati.

Ikean telineen narut ovat hyvin kapeat. Esimerkiksi tavallisen kokoinen kylpypyyhe ei mahdu suorana kuivumaan.

Ikean telineen nostaminen ja siirtäminen osoittautui yllättävän vaikeaksi. Testaajat yrittivät aluksi nostaa telinettä normaaliin tapaan eli molemmista päistä. Se ei onnistunut lainkaan! Telineen sivusiivet irtosivat, teline romahti kasaan ja pyykit lentelivät pitkin lattiaa.

Pienen pähkäilyn jälkeen päättelimme, että Ikean telinettä onkin tarkoitus nostaa keskeltä. Raskaan telineen liikuttelu on tälläkin tyylillä vaikeaa, mutta ainakin se pysyy kasassa.

Metaltexin telineessä on yllättävää toimivuutta. Ritilöitä saa tarpeen vaatiessa lasketuksi alas, niin että pitkiäkin vaatteita on helppo kuivattaa. Katin mielestä Metaltexin Aliseo oli ainoa teline, jolla lakanat sai kuivaksi järkevällä tavalla. Toisaalta telineeseen ei monta vaatekappaletta mahdu, jos ritilöitä poistaa käytöstä.

Aino-teline miellytti Sannaa. Telineeseen mahtuu siivekkeiden ansiosta todella paljon pyykkiä. Teline tuntuu ainakin aluksi tukevalta, niin että siihen uskaltaa ripustaa raskaitakin vaatteita. Suuri koko antaa pyykille väljyyttä.

- Narujen väli on tarpeeksi suuri, niin että ilma pääsee kiertämään, näyttää Sanna.
- Pyykki kuivuu hyvin.

Ainon tiukka kilpailija on pieni Sini. Siihen mahtuu yllättävän paljon pyykkiä, kertoo Kati.

- Pyykkiä mahtuu, kun narut ovat melko tiheässä. Mutta kyllä tässäkin ilma kiertää, pyykit eivät ota kiinni toisiinsa, hän näyttää.

Sini-teline on myös helppo ja kevyt siirtää paikasta toiseen.

Kaikki telineet eivät kestäneet käyttöä

Pyykkitelineet olivat testaajien käytössä nelisen kuukautta. Telineillä kuivattiin normaalia lapsiperheen pyykkiä, myös märkinä raskaita huppareita ja pyyhkeitä. Kesällä pyykki kuivui myös ulkona.

Pitkän testin aikana Aino-teline kärsi eniten.
- Teline oli pari viikkoa ulkona ja taisi siihen pari sadekuuroakin sattua, muistelee Sanna.
- Joka tapauksessa Aino ruostui, Sanna esittelee.

Tiian Ainolle kävi vielä surkeammin. Telineen jalkojen nivelet löystyivät ja teline painui kallelleen. Kaatumisen vaara on jo neljän kuukauden käytön jälkeen suuri.

Metaltexin Aliseon hennot ritilät painuivat ja taipuivat jonkin verran. Se tuskin tietää hyvää pitempää käyttöä ajatellen.

Myös Sinin telineestä paljastui pieni heikkous. Jalkojen suojatulpat saattavat irrota käytössä. Tulpat saa toki pantua takaisin, mutta jos irtoamista ei heti huomaa, tulppa voi kadota kaapin alle.

Yksinkertainen teline on paras

Testi osoitti selvästi, että pyykin kuivatuksessa kovin erikoiset viritykset eivät ole tarpeen. Kolmen kovan suosikiksi nousi pieni ja yksinkertainen Sini. Aino-teline olisi hyvä suuren perheen tarpeisiin, mutta se ei kestänyt kovaa käyttöä.

Seuraavassa taulukossa näkyvät telineiden saamat pisteet asteikolla 1-5. Hinnat saattavat vaihdella eri kaupoissa.

Teline Pisteet (1-5) Hinta
Sini Ted 4,0 13,95 e
Aino 3,3 17,95 e
Metaltex 2,3 47,90 e
Ikea Frost 1,3 12,99 e

Virpi Väisänen, Kuningaskuluttaja, YLE Tutkiva Asia

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.