Hyppää pääsisältöön

Erityisopetus, osat 1-6

Lapsi opiskelee
Lapsi opiskelee pedagogiikka,kasvatus,lapset (perheenjäsenet)

Erityisopetuksesta kertovassa sarjassa tutustutaan erityisopetukseen luokkatasolla. Sarjassa eletään mukana erilaisissa opetustilanteissa ja opettaja pohtii tilanteita jälkikäteen mentorin kanssa.

Teemoina ovat mm. itsearviointi, lahjakkaiden opetus, opetus draaman avulla ja oppilastuntemuksen merkitys.

Osa 1: Ope, tuu auttaan!
Kati Söderlundin monimuotoluokassa on yhdeksän oppilasta, joilla kaikilla on oppimisvaikeuksia. Miten luokan arjessa toimitaan? Vierailijana on apulaisrehtori Ville-Pekka Vuorento.

Osa 2: Mihin mä nyt meen?
Koskelan ala-asteen luokkien 3B ja 4B oppilaat osaavat käyttää tietokonetta jo näppärästi. Miten tietotekniikka auttaa erityislapsia oppimaan ja millaiset tehtävät soveltuvat heille parhaiten?

Osa 3: Kullervon tarina osa 1
Antti Klemi haastaa perinteisen äidinkielen opetuksen. Millainen prosessidraama on työvälineenä ja miten se soveltuu eriyttämiseen? Entä soveltuuko draama kaikkiin oppiaineisiin?

Osa 4: Kullervon tarina osa 2
Antti Klemi opettaa äidinkieltä perinteistä poiketen draaman avulla. Draama välineenä on osoittautunut hyväksi avuksi erilaisten oppijoiden kanssa. Mutta mitä draama vaatii opettajalta?

Osa 5: Lahjakas luokka
Miten huomioida luokan lahjakkuus tuntien suunnittelussa? Auli Siipolan 8E-luokan fysiikan tunti käsittelee nopeutta. Mentorina lehtori Päivi Portaankorva-Koivisto.

Osa 6: Matikka huutaa apua
Mitä haasteita nuori matemaattisten aineiden opettaja Auli Siipola kohtaa kahden työvuoden jälkeen ja miten soppaa hämmentää kasvava erityisoppilaiden määrä?

Perustuu ohjelmaan: Erityisopetus Vuosi: 2007. Toimittaja: Anna-Mari Saarenmaa

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?