Hyppää pääsisältöön

Miten selvitä mokasta?

Näin toivut mokasta. Kuva: Katherine Evans, stock.xchng

Kai se on väistämätöntä, että jos ylipäätään on yhtään tekemisissä ihmisten kanssa, niin välillä tulee mokattua. Posket punehtuvat ja se luukku jalkojen alla saisi aueta just nyt ja imaista pois tilanteesta. Mutta kun ei aukea. On keksittävä muita keinoja toipua nolosta tilanteesta.

Psykologi Tuija Matikka kokoaa survival kitin, josta voit testata yhtä tai useampaa keinoa. Joku niistä tepsii varmasti.

 • Jos sama asia tapahtuisi toiselle, nauraisitko silloin? Vaikka oma liukastuminen saa pomppaamaan vieteriukkona pystyyn, tuntemattoman ihmisen kaatuminen säikäyttää: satuttikohan sitä?
 • Et ainakaan ole psykopaatti, jolle muiden tunteet eivät merkitse mitään. Nolostuminen osoittaa, että olet empaattinen ihminen, joka osaa asettua toisen asemaan.
 • Käytä aikaperspektiiviä. Mahtaako kukaan muistaa sattumusta enää 50 vuoden kuluttua?
 • Vertaa tapahtunutta suuriin mokiin, jotka aiheuttavat korjaamatonta vahinkoa, esimerkiksi johtamalla jonkun sairaalareissuun tai jopa kuolemaan.
 • Etäännytä. Kutista itsesi tulitikun kokoiseksi ja katso ylhäältä päin: onko tapahtunut sittenkään kovin iso juttu? Tai katso tilannetta avaruudesta käsin. Eipä näytä kovin suurelta.
 • Moka voi toimia apinasuodattimena. Jos tarkoitat oikeasti hyvää ja sanot jotain typerää, vastapuolesta saattaa paljastua jotain sellaista, joka osoittaa ettei kannata ehkä muutenkaan hukata aikaa häneen.
 • Varo kärpäspaperiefektiä, jossa kaikki tuntuu nololta. Mokasitko sittenkään oikeasti, jos kukaan ei edes huomannut mitään? Suhteellisuudentajua peliin!
 • Tärkeintä mokaamisessa on, että oppii jotakin. Mitä sinä opit?

 

Kuuntele Yle Puheen Tästä elämästä -juttu. Toimittaja Päivi Leino jututtaa psykologi Tuija Matikkaa.

Yle Puheen Tästä elämästä -sarja tarjoaa vertaiskokemuksia elämän pieniin ja suuriin käänteisiin. Luvassa on sekä tietoa että tunnetta maanantaista perjantaihin aina klo 17.08.

Linkit:

 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

 • Aamusydämellä: Elinsiirto pelasti elämän

  Sydämensiirron ja maksansiirron kokeneet kertovat tarinansa

  TV1 sunnuntaina 27.3.2016 klo 9.05 - 9.45 Elinsiirto pelastaa vuosittain lähes neljänsadan suomalaisen hengen. Sari Männikölle on tehty sydämensiirto ja Timo Akkalalle maksansiirto.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Terveys