Hyppää pääsisältöön

Miten selvitä mokasta?

Näin toivut mokasta. Kuva: Katherine Evans, stock.xchng

Kai se on väistämätöntä, että jos ylipäätään on yhtään tekemisissä ihmisten kanssa, niin välillä tulee mokattua. Posket punehtuvat ja se luukku jalkojen alla saisi aueta just nyt ja imaista pois tilanteesta. Mutta kun ei aukea. On keksittävä muita keinoja toipua nolosta tilanteesta.

Psykologi Tuija Matikka kokoaa survival kitin, josta voit testata yhtä tai useampaa keinoa. Joku niistä tepsii varmasti.

  • Jos sama asia tapahtuisi toiselle, nauraisitko silloin? Vaikka oma liukastuminen saa pomppaamaan vieteriukkona pystyyn, tuntemattoman ihmisen kaatuminen säikäyttää: satuttikohan sitä?
  • Et ainakaan ole psykopaatti, jolle muiden tunteet eivät merkitse mitään. Nolostuminen osoittaa, että olet empaattinen ihminen, joka osaa asettua toisen asemaan.
  • Käytä aikaperspektiiviä. Mahtaako kukaan muistaa sattumusta enää 50 vuoden kuluttua?
  • Vertaa tapahtunutta suuriin mokiin, jotka aiheuttavat korjaamatonta vahinkoa, esimerkiksi johtamalla jonkun sairaalareissuun tai jopa kuolemaan.
  • Etäännytä. Kutista itsesi tulitikun kokoiseksi ja katso ylhäältä päin: onko tapahtunut sittenkään kovin iso juttu? Tai katso tilannetta avaruudesta käsin. Eipä näytä kovin suurelta.
  • Moka voi toimia apinasuodattimena. Jos tarkoitat oikeasti hyvää ja sanot jotain typerää, vastapuolesta saattaa paljastua jotain sellaista, joka osoittaa ettei kannata ehkä muutenkaan hukata aikaa häneen.
  • Varo kärpäspaperiefektiä, jossa kaikki tuntuu nololta. Mokasitko sittenkään oikeasti, jos kukaan ei edes huomannut mitään? Suhteellisuudentajua peliin!
  • Tärkeintä mokaamisessa on, että oppii jotakin. Mitä sinä opit?

 

Kuuntele Yle Puheen Tästä elämästä -juttu. Toimittaja Päivi Leino jututtaa psykologi Tuija Matikkaa.

Yle Puheen Tästä elämästä -sarja tarjoaa vertaiskokemuksia elämän pieniin ja suuriin käänteisiin. Luvassa on sekä tietoa että tunnetta maanantaista perjantaihin aina klo 17.08.

Linkit:

Kommentit